Witam, borykam się z poważnym problemem.
Prowadzę działalność gospodarczą, zajmuję się handlem od długiego czasu.
Dziennie otrzymuje OD JEDNEGO DOSTAWCY ponad 60 faktur zakupowych.
Zdarza się tak, że tych faktur jest ponad 100.
Nie różnią się one niczym, za wyjątkiem numeru faktury...
Czyli otrzymuję dziennie powiedzmy 60 faktur zakupowych tego samego towaru... faktury te różnią się TYLKO numerem.
Następnego dnia otrzymuję ponownie 90 TYCH samych faktur (faktury te są w postaci elektronicznej).... po roku czasu miałbym w KPiR 32 tys wpisów :/ :/ :/
I mam pytanko.... czy ja codziennie muszę do KPiR wpisywać 80-100 faktur o różnych numerach, czy mogę sobie wydrukować jedną fakturę zbiorczą z danego dnia... nazwać Ją odpowiednio.. powiedzmy drukuję sobie fakturę z dnia dzisjeszego i na tej fakturze widnieje kwota równa kwocie zakupu z tych wszystkicj 100 faktur z tego dnia.
I ta jedna faktura odpowiada 100 fakturom, które trzymam jako realne potwierdzenie. Przypominam, że ta faktura jest wystawiana przez jedna firmę i zawiera ten sam towar.... (czyli posiadam normalnie w PDFie 100 faktur tych samych przedmiotów, przy czym każda faktura opiewa na tą samą kwotę i na niej widnieje ten sam towar).
Jeżeli moglbym sobie wystawic jedna taką fakturę zbiorczą ,której stan poniesionych kosztów zgadza się ze stanem faktycznym... to bardzi ulatwi zycie.
W sumie pytam, gdyż dostałem wezwanie do US... gdzie mam wykazac faktury... i mam problem- wszystkie 11 tys faktur mam w wersji PDF (e-faktury) .... i zaksiegowane są właśnie w w/w sposob.
Mam nadzieję... że nic złego w tym nie jest ?