Czy obowiązek posiadania kasy fiskalnej jest związany wyłącznie z koniecznością rejestrowania obrotu, czy też koniecznością rejestrowania każdego kolejnego klienta?
Pytanie może i dziwne, ale generalnie chodzi o to, że prowadzę firmę wyłącznie przez Internet, wszystkie płatności wpływają przelewem na konto i to ono jest moją "kasą fiskalną". Fizycznie kasy nie posiadam.
Problem zaczyna się w przpadku zewnętrznych serwisów obsługujących płatności, np. Przelewy24 itd. Wpłaty od poszczególnych klientów wpływają na konto serwisu, a na moje konto spływa raz na jakiś czas jeden przelew, suma tamtych. I powstaje pytanie: czy to jest w porządku i nadal nie muszę mieć kasy fiskalnej, czy też, skoro na moim rachunku nie jest rejestrowane dajmy na to 10 pojedynczych wpłat, a jedna wspólna z Przelewy24, to jednak muszę?
Wydaje mi się, że nie, jednak ktoś ostatnio na pytanie o to stwierdził, że jednak warunkiem nieposiadania kasy fiskalnej jest to, że na konto wpływa przelew od KAŻDEJ POJEDYNCZEJ OSOBY. Dla mnie dziwne, ale cóż.... Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Będę wdzięczna za każdą wskazówkę...