|
Wrzucanie w koszty - strona 2 |
Wrzucanie w koszty
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Wyposażenie biura możesz odliczyć tym bardziej jeśli (jak mówisz) nie są to meble sypialniane.
Teraz kolejne pytanie.
Czy to co kupię do biura jest wliczone do środków trwałych firmy? Chyba tak. Jakie są tego konsekwencje? Czy ten zakup (około 1500-2000 zł) jeszcze w grudniu zmniejszy mi kwotę miesięcznego VATu za grudzień, który płacę? Odliczam to jednorazowo czy jakoś inaczej? Moje sprawy prowadzi Biuro Rachunkowe ale nie jestem pewna czy są dobrzy. Ja sporo już się nauczyłam ale zdaję sobie sprawę, że nie wiem jeszcze bardzo dużo... chciałabym być przygotowana teoretycznie. Na przykład "moje" BR twierdzi, że nie mogę teraz wprowadzić do środków trwałych firmy prywatnego samochodu (jest na książce przebiegu pojazdu od czerwca, wtedy założyłam DG i według BR wtedy powinnam to zrobić...) a tu na forum wyczytałam, że mogę to zrobić w dowolnym momencie... Dlatego wolę o wszystko zapytać, aby wiedzieć co mogę a czego nie mogę i o co pytać ;-).
Witam !
W temacie podatków i z tym związanych zagadnień jestem nieco zielonkawy, wiec proszę o wyrozumiałość jeśli pytania wydaja się śmieszne, pierwsze z nich to: Czy mogę wrzucać w koszty prowadząc PKPiR np. co miesiąc jakąś rzecz warta 2500zl jako nowy środek trwały i co miesiąc pomniejszać z tego tytułu podatek. Czy obowiązują tu jakieś limity np. 4500zl max. na rok.?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Wrzucanie w koszty - strona 2": - Wrzucanie w koszty - Wrzucanie w koszty, dotacja PUP - "Wrzucanie w koszty" wydatków na zagraniczne usługi. - Rachunkowosc - koszty, koszty uzyskania przychodow - Koszty pracy. Koszty pracownika
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|