Witam,
Ponieważ dopiero zaczynam przygodę z marketingiem, chciałabym poznać Wasze zdanie jak najlepiej zbadać lojalność klientów i przede wszystkim chodzi mi tu o wskaźniki.
Wiem że jest coś takie go jak wskaźnik utraty i utrzymania klienta i mam wątpliwości jak je poprawnie obliczyć. Wzory znam, natomiast zastanawiam się jak dobrze do tego podejść.
Mam baze klientów od 2008 roku w której mam zanotowane zakupy klientów z datą i kwotą zakupów.Chwiałabym zbadać jak zmieniają się te wskaźniki w następnych latach. I teraz przy wskaźniku utraty jeszcze wiem jak sobie poradzić: liczba klientów którzy nie dokonali więcej żadnego zakupu: liczbę wszystkich klientów firmy.
Ale jak powinnam sie zabrać do wskaźnika utrzymania? np. badając rok 2009, powinnam wziąć pod uwagę klientów z 2008 roku którzy powtórzyli zakupy w 2009? A co z nowymi klientami którzy w 2009 dokonują powtórnych zakupów? Czy to mierzę dopiero badając rok 2010?
Czy badając rok 2010 cały czas biorę pod uwagę klientów z 2008 roku? Których, wszystkich czy tylko tych powtarzających zakupy?
Czy wskaźniki te razem powinny dać 100%?
Może moje pytania wydają się dziwne ale jestem laikiem w tym temacie.
Dziękuję z góry za pomoc i liczę na odpowiedzi:)