|
Wstrzymanie sprzedaży auta przez nieuczciwego kupującego . |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Kilka dni temu na aukcji internetowej serwisu allegro pewien Pan kupił ode mnie samochód za kilkadziesiąt tysięcy złoty. Niestety dokładnie wiem, że jest to z jego strony tylko głupi żart, w mailach udaję, że auto chce kupić jednak jest to tylko dziwna gra z jego strony spowodowana źle zakończoną inną transakcją z naszym udziałem. Problem polega na tym, że auto jest własnością firmy mojego taty a jemu zależy na szybkiej sprzedaży. Jesteśmy wstrzymani ze sprzedażą samochodu. Moje pytanie brzmi, jak mam się zachować względem kupującego w tej sytuacji. Nie interesuję mnie szarpanie się w sądach. Chce tylko spokojnie sprzedać samochód taty. Jak długo kupujący może zwlekać z odbiorem auta abym mógł być pewny, że auto mogę sprzedać komuś innemu.
po 4 dniach mozesz wyslac ponaglenie z allegro do zaplaty nastepnie wyslij prosbe o zwrot prowizji jak tylko zwroca ci prowizje mozesz sprzedac auto komus innemu allegro zwracajac ci prowizje z automatu uznaje ze do tranzakcji nie doszlo
o ile pamietam w regulaminie allegro kiedys byla mowa o 14 dniach ale cos sie tam pozmienialo...
To nie jest rozwiązanie - licytanta nie będzie obchodziło, czy sprzedającemu zwrócono prowizję, czy nie - umowa jest zawarta i każda ze stron ma swoje roszczenia - licytant o wydanie samochodu, sprzedawca o zapłatę ceny sprzedaży. Moim zdaniem najlepsze zastosowanie znajdzie przepis ogólnie regulujący skutki niewykonania zobowiązań z umów wzajemnych - art. 491§ 1 kodeksu cywilnego: jeżeli jedna ze stron dopuszcza się zwłoki w wykonaniu zobowiązania z umowy wzajemnej, druga strona może wyznaczyć jej odpowiedni dodatkowy termin do wykonania z zagrożeniem, iż w razie bezskutecznego upływu wyznaczonego terminu będzie uprawniona do odstąpienia od umowy. Może również bądź bez wyznaczenia terminu dodatkowego, bądź też po jego bezskutecznym upływie żądać wykonania zobowiązania i naprawienia szkody wynikłej ze zwłoki.
Dzięki za podpowiedź, termin odbioru wyznaczyłem na 8 dzień po zakończeniu aukcji. Samochód oczywiście nadal stoi u mnie- czego się spodziewałem. Kupujący szukając dziury w całym zapomniał o konkretach i o wspomnianym odbiorze auta, no chyba, że liczył na wysłanie pocztą :) Pozostało mi wystąpienie o zwrot prowizji. Kwestia tylko czy mogę już sprzedać auto komuś innemu ?
Tak jak wyżej wspomniano - jeśli nie odstąpiłeś od umowy, wciąż jesteś nią związany.
|
|