Xfreebiz, może Ty jako pomysłodawca zaprosiłbyś do dyskusji? Wysunął tematy? Ja podpisuję się w 100% i jestem skłonny do merytorycznej dyskusji. Myślę, że na Forum znalazłoby się jeszcze sporo takich ludzi.
Pozdrawiam,
LB
|
Wybory 2007 - strona 2 |
Wybory 2007
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Polityka
Autor
Wiadomość
Xfreebiz, może Ty jako pomysłodawca zaprosiłbyś do dyskusji? Wysunął tematy? Ja podpisuję się w 100% i jestem skłonny do merytorycznej dyskusji. Myślę, że na Forum znalazłoby się jeszcze sporo takich ludzi.
Pozdrawiam, LB
Małe podsumowanie wyborów 2007 - W więzieniach wygrało PO, a PIS w szpitalah psychiatrycznych
Uważam, że w Polsce demokracja jest pozorowana, dlatego powinniśmy zacząć od spraw demokracji. Jeśli nie wyegzekwujemy od rządzących naszych konstytucyjnych praw, nie uda się nam wyegzekwować czegokolwiek, w tym również tych kwestii, które są związane z DG w ramach naszych małych firm.
Admin! Jesteś the best w podsumowaniu socjologicznym wyników wyborów.
Tak demokracja jest pozorowana. Tym bardziej im silniej wierzymy medią, ktore w bardzo sprawny sposob manipuluja prawda o tym co jest a czego nie ma. Wmawiaja nam kto jest dobry a kto jest zly. Przeciez teraz moga rozpropagowac fakt ,iz PiS wygral w szpitalach psychiatrycznych a o PO nie wspominajac. I uklada nam sie doskonaly zart - sugestia, mianowicie ,iz elektorat PiSu to wariaci... Jak rowznie w druga strone, mozna mowic ,ze platformersi to przestepcy. I wyciagajac tego typu fakty mozna osmieszych kazda partie i kazda osobowosc. - nie wierze ,ze wszyscy sa szlachetni, piekni i madrzy.
Media bardzo silnie wplywaja na umysly - ludzie zbyt naiwnie wierzą telewizji. Na przyklad: wyksztalciuch. Wiekszosc studentow jak znam nazywaja sie wyksztalciuchami - nie wiem moze to mode - ale zaden z nich nie zastanawial sie dlaczego Dorn przytoczyl slowo Aleksandra Sołżenicyna i co ono znaczy. Sam program Szklo kontaktowe, program dla wyksztalciuchow przeciez, pokazuje jaki oni poziom reprezentuja. Wybaczcie ,ze schodze na temat mediów ale uwazam ten temat wazny jak nie najwazniejszy. Bez obiektywnych i wolnych mediow nie ma mowy o demokracji w dzisiejszych czasach. Wracaja do meritum to my polacy musimy sie zmienic. Przeciez nie zaleznie od systemu politycznego wszystko zalezy od ludzi - od tych co rzadza jak i od tych co wybieraja. Jezeli polacy nie dorosną politycznie to nic nam nie pomoze. Nie oczekujmy od polityka merytorycznej debaty czy czegokolwiek jezeli mu to nie pomoze wygrac wyborow! pozdrawiam
witam,
ja głosowałem za PISem. Po dwóch latach powoli zaczynaliśmy odzyskiwać normalnośc i pozycję. Pare dni temu Tusk już sie upodlił klękająć przez Rosją, która ma nas za nic. Teraz stracimy głos na arenie miedzynarodowej. PIS nie był doskonały, mieli wiele wad ale jestem przekonany na 100%, że PO będzie znacznie gorzej rządzić.
Niska frekwencja nie wynika z totalnej "olewki" większości uprawnionych do głosowania, lecz jest wyrazem braku zaufania dla "elit" politycznych. Ponad 2% wyborców oddało nieważne głosy i jest podstawa do tego, by nie traktować tego jako pomyłki, lecz w wielu przypadkach jest to wyraźna manifestacja, iż wyborca oddający nieważny głos nie akceptuje żadej z partii.
Mnie teraz polityka wcale nie interesuje co jest o tyle dziwne, że do wyborów interesowałem się bardzo. Nie rządzi PIS i jest ok, niech POPSL robi co chce, lubię i cenię spokój :)
normalnie, dokładnie tak jak u mnie!... wogóle wiadomości nie oglądam, gazet nie czytam, jakoś spokojniej wziołem sie za robote... jest ok, choć mogło by być dużo lepiej, może bedzie...
Nie jestem przekonany, że zaznasz tego spokoju, napotykając na różne przeszkody, które zawdzięczamy wszystkim formacjom rządzącym w "naszym imieniu" po 1989 roku. Zastanawiam się, czy nie nadeszła już pora, by skorzystać z Art. 4.2. Konstytucji RP: "Naród sprawuje władzę przez swoich przedstwicieli lub bezpośrednio".
o jakiej normalności mówisz? dla mnie przez dwa lata rządów PIS nic na lepsze się nie zmieniło, jak przepisy były skomplikowane tak są, aparat urzędniczy nadal jest tak samo rozbudowany (w samym zusie pracuje 55 tys urzędasów!) Obciążenia podatkowe i ZUS są na tym samym poziomie itd. Dalej muszę robić na wszelkiej maści pasożytów i nierobów np. księży czy rolników
???? W takim razie co cie pobudzilo do zainteresowania sie polityka za rzadow PiS'u? Powiedz , bo moze w przyszlosci jak totalnie oszaleje moze zostane politykiem i ta wiedza pomoze mi wygac jakies przedterminowe wybory... "POPSL niech robi co chce" ??? jak to? co to k... znaczy... to po co na wybory poszliscie? Gdzie tu logika? Badzcie odpowiedzialni - zadecydowaliscie na wyborach to przynajmniej patrzcie im na reke i zachowajcie zasady contollingu jak i kontroli ich dzialan! Jak bedziemy tak myslec to my nigdy nie bedziemy w normalnym kraju zyli! Bedziemy wiecznie oszukiwani - przed wyborami obetnica a na koniec kadencji - "chcielismy ale nam sie nie udalo" i tak w kolko? Jak wiekszosc polakow tak mysli to ja wyjezdzam... Wybaczcie jezeli moj post moze miec lekko agresywny charakter. Pozdrawiam
A jaki mam wpływ na to co będą robić? Oni niech robią swoje, spotkamy się przy urnie za 4 lata i wtedy zobaczymy. Nie mam siły ich kontrolować.
PS. Co mnie wtedy interesowało? Trudno to określić, denerwowali mnie Ci z PIS. Po prostu.
No właśnie zobaczymy, że znowu wybór jest jak między dżumą, a cholerą. LiD, PiS, PO, PSL. Samoobrony już nie zobaczymy, bo spłacili kredytu bankowego, LPR może sie podniesie, ale nie na pewno.
Dużym plusem jest pewne odcięcie, gospodarki od wydarzeń a arenie politycznej, co mogliśmy zaobserwować przy poprzedniej kadencji. Chociaż odcięcie to zbyt mocne słowo, może "pewna autonomia" bardziej będzie pasować
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|