|
Wybory 2007 |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Polityka
Autor
Wiadomość
Na kogo stawiacie, kto wygra, no i - jaka frekwencja? Patrząc na wyniki do godz. 19 zagłosowało 50% uprawnionych, więc jest to sukces. I co po wyborach? Myślę, że rozsądnym rozwiązaniem byłoby koalicja PO-PSL o ile oczywiście PO wygra, w co wierzę.
Brawo za frekwencję, brawo za wynik.
43,7% PO 30,4 PIS 13,3 LID 8,4 PSL SAMOOBRONA I LPR poza sejmem! Długo to trwało, PKW przekładała termin zakończenia ciszy wyborczej, nawet przeciek był.
Jesli PO zawiaze koalicje z PSL moze byc milo. Zeby sie tylko nie klucili o wszystko. Kilka usprawnien przy zakladaniu firmy i juz ludzie beda szczesliwi:) Zreszta wiele nie trzeba aby ludzie sie cieszyli z nowych rzadow :)
Mało prawdopodobne, żeby było miło w koalicji PO-PSL. Może kolalicjantom będzie miło, ale tylko do czasu, gdy wyborcy PSL nie przypomną swoim wybrańcom o swoich potrzebach i zapisach w programie wyborczym PSL. Czekamy, kiedy Tusk "ściągnie" tych, co wyjechali za chlebem do UE. Obiecał im to!
41-32 wg PKW, nie wygląda to zbyt dobrze.
Jak robią sondaże, to lud nie chce się przyznać, że zagłosuje na PiS, tylko lud mówi, że będzie głosował na PO. I dlatego, jak policzą w końcu głosy, to się okazuje, że PO ubyło, a PiS-owi przybyło. Najdłużej dowożą głosy z prowincji, a tam PiS i PSL mają większe poparcie, dlatego może się okazać, że parę mandatów zyska łącznie PiS i PSL. No cóż, ta koalicja może być niełatwa.
Cóż pozostało nam więcej mówić, życzymy PO aby stworzyła dobrą koalicję, np. z PSLem i żeby wyborcy obu partii byli zadowoleni ze swojego wyboru i żeby rzeczywiście "żyło się lepiej". W końcu nie można być nastawionym sceptycznie, w coś trzeba wierzyć. Ja myślę, że PO może się udać. Choć polityka jest nieprzewidywalna.
Pozdrawiam.
Polityka byłaby bardziej przewidywalna, gdyby wyborcy nie mieli sklerozy. Te same błędy wyborcy powtarzają od 1990 roku. Regularnie!
To fakt. Powinniśmy rozliczać polityków i pamiętać o ich obietnicach. Większość głosuje na jedną partię, aby nie wygrała druga. Zgadzam się z Tobą Xfreebiz, ale w takim razie - co proponujesz - co robić, aby było inaczej?
Zacznijmy od spraw demokracji, później sprawy gospodarcze w aspekcie interesów przedsiębiorców sektora MŚP. Na pewno nie przewrócimy układu, ale na pewno będa się musieli z nami liczyć. Kwestia jak to rozegramy!
Mówisz bardzo mądrze, tylko w jaki sposób zebrać się w grupę i móc walczyć? Jednostka sama nic nie wywalczy.
Pozdrawiam, LB
Słuszna uwaga, ale internet daje spore możliwości. Zacznijmy od dzisiaj, czy jutra. Nie będzie łatwo, bo w kwestiach gospodarczych mamy różne zdania, dlatego potrzebujemy dużo czasu by wypracować stanowiska.
A więc co proponujesz? Ja jestem otwarty i gotowy, jednak nie wiem w jaki sposób zrobić to, o czym mówisz. Czekam na propozycje i zadania.
1. Proponuję zaprosić forumowiczów do dyskusji i zorganizować grupę. 2. Jak będzie nas więcej i wypracujemy stanowiska w poszczególnych zagadnieniach, to zaprosimy przedstawicieli formacji politycznych i porządnie oraz merytorycznie (krytycznie) "wyspowiadamy" ich. Niech się tłumaczą na żywo, bo studio, czy bildboardy, to jest dobre rozwiązanie dla nich, a nie dla nas.
Witam Panów,
Bardzo ciekawie Panowie prawicie. Obecna sytuacja polityczna przyprawia mnie o mdłości. Dlaczego od 17 lat wybieram mniejsze zło? Wieksze czy mniejsze to wciąż zło, nieprawda? Niestety polacy nie dojrzali(szczegolnie młodzi) do demokracji i wolności słowa. Ludzi trzeba nauczyć rozróżniać prawdę od "mijania się z prawdą". Dzisiaj każdy polityk mówi i obiecuje to co chcemy usłyszeć. Chciałbym mieć siłę i powiedzieć KONIEC! KONIEC z głosowaniem na mniejsze zło! Ale cóż. Jeżeli naród będzie silnie rozliczał z każdej wypowiedzi i obetnicy to nasi politycy będą musieli się zmienić - przecież to my decydujemy.
|
|