możesz trochę zarobić
czytałem artykuł że jakaś niemiecka firma kupiła domenę gmail.de oferuje również konta pocztowe i wygrała sprawę w sądzie
|
Wycena domeny www.tvn24.net.pl - strona 2 |
Wycena domeny www.tvn24.net.pl
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
możesz trochę zarobić
czytałem artykuł że jakaś niemiecka firma kupiła domenę gmail.de oferuje również konta pocztowe i wygrała sprawę w sądzie
do sądu Cię nie wezwą bo domena jest warta 0 zł, ale jakbyś zarejestrował TVN24.pl <lol> to byś miał pewną sprawę w sądzie, może byś wygrał ale serwis nie mógł by być o tematyce TVN więc nie wiem po co Ci taka domena?!
WItam.
Bardzo zainteresował mnie temat związany z domeną tvn24. Jednak im bardziej czytałem posty tym bardziej zacząłem się gubić. Z tego co zrozumiałem, to domenę można sobie założyć, pod dowolną nazwą, ale w przypadku gdy istnieje podmiot, który tą nazwę ma zastrzeżoną znakiem towarowym to ma prawo przejąć (odkupić) ją od właściciela obecnego tak? Jeśli źle zrozumiałem, to proszę poprawcie mnie. Ale nadal obca jest dla mnie jedna kwestia. Otóż jeden kolega napisał, że gdyby założyć domenę orange-pl to zarobiłoby się miliony na sprzedaży, ponieważ serwis może dotyczyć np pomarańczy. Ok. Ale co by było, gdyby pod nazwą tvn24 kryła się hurtownia mięsa dostarczająca towar całą dobę? Pozdrawiam.
chodzi o populatnosc domeny nawet jest na domenie orange.pl by sprzedawal mieso napewno bardzo duzo osob by na nia wchodzilo z mysla o telefonach wiec napewno by skoczyla sprzedaz miesa jak rowniez dobre miejsce na reklamy np dla ery czy playa
ja spotkałem się z podobną sprawą. W dzierżoniowie od chyba 1946 roku istniała firma produkująca radia która nazywała się diora. Jakoś tak w latach 2001 2002 kiedy firma właśnie ogłosiła upadłość przyszło z francji oficjalne pismo z firmy dior że zamierza z firmą diora walczyć o prawo do nazwy marki. Nie wiem jak to się skończyło ale chyba niczym bo firma diora przestała istnieć
pzdr
Według mnie także byłoby głupie sądowne zabranie komuś legalnie kupionej domeny bo wielka firma nie była dość sprytna by wykupić sobie domeny ze swoją nazwą. Wiadomo,że nazwa firmy jest znakiem handlowym chronionym prawnie ale tylko dlatego właśnie, ze ktoś kiedyś zapłacił i zarejestrował dany wyraz jako swoją nazwę. W ten sposób zadne nazwisko nie mogłoby stanowic domeny bo byłby spór kto ma do niej prawo, bo zazwyczaj jest wiele osób o takim samym nazwisku a często i imieniu.
a tu o polskiej domenie gmail.pl
artykuł nie zbyt świeży ale aktualny http://di.com.pl/news/15793,1.html http://gmail.pl/
mysle ze teraz po uruchmieniu lokalnego tvn (warszawa) moze ktos wpadnie tez na pomysl lokalnego tvn24 wiec i domeny pujda...
Nazwiska nie można opatentować. http://micr0soft.pl/- Przykro tylko, że debili nie sieją. Jeszcze bardziej przykro, że ich nie orzą. Rzeczywiście, cięzko żyć będąc debilem. Reklamował zioła i nazwał to Microsoft. Już nawet nie chodzi o to czy to zgodne z prawem czy nie ale dostał pismo żeby oddać domene polubownie to nie, sąd uchwalił wine - inaczej być nie mogło, walczyć z prawnikami Microsoftu?
No cóż. To tylko pokazuje, że jednak wbrew twierdzeniu idealistów to pieniądz rządzi światem a sprawiedliwość zależny od zasobności portfela.
Tych domen jest troche, sam zarezerwowałem jedną ale nie opłaciłem na czas i już nie mam.
Jakbym zarezerwował jakiś strategiczny adres i bym go miał to co? (nie mam 18 lat)
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|