Mam w bliskich planach zająć się prowadzeniem giełdy ogłoszeniowej. Poniżej dość szczegółowo troszkę lakonicznie (proszę się nie zrażać, w końcu nie każdy jest informatykiem..) przedstawiłem wizję tego serwisu, który nie różnił by się znacząco od standardowych giełd ogłoszeniowych. Opis jest długi ale chyba o to chodzi by wycenić go jak najlepiej (czyt. jak najdokładniej). Czemu posłużyłem sie forum? Już piszę:Wysłałem identyczny opis do ok 25 firm projektujących stronki (z Warszawy) od 4 dostałem odpowiedz (reszta milczy...) z przedziałami cenowymi, uwaga! pierwsza firma -2500zł a następne 8000zł, 12000zł, 15000zł i.... 45000zł (ceny netto)!-Boże szok!Czemu taka różnica? Tak więc zapraszam do lektury...
Na giełdzie obowiązywałby system punktowania tzn. coś podobnego jak na forum, lecz na ilość punktów wpływa ilość wystawionych ogłoszeń, czyli osoba, która wystawiła jedno ogłoszenie ma jeden punkt zaś tak która wystawia wiele ogłoszeń dostaje odpowiednią ilości punktów. Czemu ma to służyć? Jako administrator w przyszłości chciałbym nagradzać osoby najbardziej aktywne. Następna sprawa to przy każdej osobie (nicku) by widniał link ,,o mnie"- gdzie każdy użytkownik może wpisać kilka słów o sobie itp. Także widniał by link inne ogłoszenia.
Dodatkowo chciałbym by program zarządzający treścią był maksymalnie rozbudowany (nie znam języka html i nie zamierzam na razie zatrudniać informatyka) by np. by samodzielnie wklejać na głównej stronie ogłoszenia sponsorowane np. banery, buttony. Tak więc zależy mi by na głównej stronie było zagospodarowane logicznie miejsce na reklamy premiowane np. na pasku górnym i na bocznych l. Zastanawiam się nad ogłoszeniami premium, które byłby płatne i znajdowałby by się losowo na głównej stronie (po kilka) i na pierwszych miejscach w swojej kategorii...Jeżeli mowa o kategoriach to byłby ich ok. 5. Pierwsza dzieliłaby się na ok. 4 pod kategorie, a inne na 3-tak, więc serwis pod tym względem nie byłby znacząco rozbudowany...
Zarządzanie użytkownikami Baza danych zawierająca dane użytkowników portalu połączona z systemem logowania i rejestracji. Nowy użytkownik może zarejestrować się w systemie wypełniając odpowiedni formularz dostępny na stronach www. Przy próbie wysyłania formularza system automatycznie kontroluje, czy użytkownik o proponowanej nazwie nie występuje już w bazie. Po wysłaniu formularza system automatycznie wysyła użytkownikowi mail'a z prośbą o potwierdzenie rejestracji - w celu potwierdzenia użytkownik musi jedynie kliknąć zawarty w mail'u link. Po potwierdzeniu użytkownik widoczny jest w bazie danych jako aktywny. Użytkownik może zostać usunięty przez Administratora z poziomu panelu administratora. Wystawianie przedmiotów na aukcji. Moduł wystawiania przedmiotów na giełdzie składa się z podstawowych elementów: Baza przedmiotów wystawionych do sprzedaży (połączona z bazą użytkowników poprzez relację przedmiot-użytkownik). W bazie przechowywane są informacje o wystawianych przedmiotach łącznie z cenami
Przedmioty wystawiane na aukcjach będą dostępne poprzez drzewo kategorii oraz poprzez wyszukiwarkę, umożliwiającą wyszukiwanie aukcji po polach "Nazwa" i "Opis".
Panel użytkownika W panelu użytkownika dostępne będą takie opcje, jak: Podgląd danych użytkownika i zmiana hasła Zarządzanie ogłoszeniami (dodawanie i usuwanie / wycofywanie)
Tak to wygląda. Mam nadzieję że to pozwoli Państwu wycenić (+-) usługę.
Pozdrawiam
Michał