|
Wyceny domen internetowych |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
posiadam domenę wyceny-domen.pl i wizję w jaki sposób wyceniać domeny internetowe. czy myślicie, że taka działalnośc ma sens i przyszłość?
I tak i nie.
dzieki za wyczerpujaca wypowiedz :) ...no chyba ze cos jeszcze dodasz..
Cały czas mnie zastanawia jak chcesz te domeny wyceniać... :D Przecież to jest nie możliwe a nie wierzę aby ktoś Ci podał dane typu ile zarabia na tej stronie etc. :D To nie jest dobry pomysł. A wręcz przeciwnie. To jest zły pomysł. ^^ :D
no nie chodzi o wycene strony czy serwisu, ale domen - do tego nie trzeba wiedziec ile serwis zarabia
to na jakiej zasadzie dokonywal bys wyceny domen?
ja osobiscie uwazam ze tak naprawde malo jest wartosciowych domen i jak bede chcial zrobic strone o nieruchomosciach wcale nie musze miec w domenie takich wyrazow jak nieruchomisci, dom, mieszkanie itp (fakt taka domena ulatwila by pozycjonowanie ale rownie dobreze moge miec domene flex.pl i odniesc wiekszy sukces niz z domena nieruchomosci.pl poprostu ciekawi mnie na jakiej zasadzie bys dokonywal wycen...
Też uważam, ze wyceny domen to pisanie palcem na wodzie.
Domena jest warta tyle, ile ktoś chce w danej chwili za nią zapłacić. Każda domena jest unikatowa, więc nie można dokonywać wyceny przez porównanie. Wycenić można funkcjonujący serwis pod daną domeną, ale nie samą domenę. Mało jest domen wartych więcej niż 500 zł. A większość mieści się w przedziale 50-100 zł. Na próbę wyceń tu na forum domenę ala.pl i zobacz ile osób nie zgodzi się z tą wyceną :-)
Były juz wcześniej takie serwisy teraz są nawet fora.
Nazwa domeny jest ważna ale liczy sie też to jak zostanie wykorzystana. ZuzOla co sądzisz o takich domenkach : znowu.pl nazbyciu.pl operatorp4.pl
tak jak juz wczesniej pisalem domeny takie jak ogłoszenia, nieruchomosci, utogielda itp co sie same przez siebie dobrze kojarza faktycznie moga sporo kosztowac ale takich domen nikt ci nie sprzeda bo one juz od dawna maja swoich stalych wlascicieli ktorzy juz dawno maja na nich swoj serwis.
zamiast wycen domen ja bym bardziej polecal zajac sie wycena serwisow na sprzedarz i zrobieniem takiej platformy gdzie mozna by na sprzedarz wystawiac serwisy + np forum z ogloszeniami gdzie oglaszali by sie wykonawcy informtycy graficy itp + ogloszenia szukajacych ludzi dowykonania dla nich jakiegos serwisu taka forma odniosla by znacznie wiekszy sukces niz sama wycena domen!!
moim zdaniem domeny maja duzo podobienstw do nieruchomosci...
o nieruchomosciach tez mozna powiedziec ze kazda jest inna, a jednak jakos sie je wycenia. bierze sie pod uwage wiele atrybutow i wiele nieruchomosci do porownan.. zreszta szczegolowych metod jest kilka osobiscie uwazam ze wedlug pewnych regul wycenic mozna kazda domene, podobnie jak nieruchomosc lub znak towarowy..chociaz na dzien dzisiejszy nie podjalbym sie jeszcze tego ale za pare miesiecy moze tak sama wycena nie koniecznie musi miec przelozenie na cene transakcyjna bo wiadomo ze jak sie znajdzie napaleniec na jakas domene to mozna mu sprzedac za kilkukrotna wartosc ceny rynkowej (przykladem moze tu byc domena fly.pl sprzedana niedawno za ponad 20 tys zl - wedlug mnie nie warta tyle dzisiaj) jest kilka serwisow i forów o tematyce wycen, ale czasem mam wrazenie ze wyceny sa wysysane z palca i nie opieraja sie na metodologii vavisowi chcialbym przyznac ze rzeczywiscie serwis o nieruchomosciach mozna postawic na dowolnej domenia, ale o wiele skuteczniejsze jest to na domenie chwytliwej i latwej do zapamietania a jeszcze lepiej jesli zawiera ona slowo kluczowe
i jeszcze jedno...
czy jak kilkakrotnie wzrosnie ilość zarejestrowanych domen w Polsce to czy taki biznes nie bedzie miał racji bytu?
Porównanie domeny do nieruchomości jest chyba nietrafione. Dom to jest cos namacalnego cos fizycznego, domena internetowa istnieje tylko w sieci. Pyzatym na tym rynku nie ma osób „zielonych” ktoś kto chce kupić domenę sam wie ile ona jest warta.
Dlatego ja mogę wyceniać je za darmo : Twoja witryna jest tyle warta ile da za nią klient ;)
oczywiście nieruchomość to nie do konca cos namacalnego, oprócz namacalnych murów sa tez prawa dysponowania nieruchomościa i wlasnie na tej zasadzie porownywalbym domeny do nieruchomosci: domene porownywalbym do lokalizacji, która jak wiadomo jest najważniejsza, a serwis do murów postawionych na gruncie :)
Ja uważam że to jest dobry temat ale na razie w Polsce nie jest możliwe żeby zrobić z tego biznes. Jeśli chodzi o kryteria to moim zdaniem jest ich kilka które wpływają na cenę domeny a tym samym na jej popularność. Np. moim zdaniem jedną z najważniejszych rzeczy w domenie jest jej rozszerzenie, długość, popularność branży z jaką się kojarzyć będzie ludziom oraz występowanie w niej słów kluczowych.
Za granicą istnieje bardzo dobry serwis gdzie można za całkiem niezła pieniądze sprzedać atrakcyjną domenę. Gdyby domeny faktycznie nie były dużo warte to nikt by ich w hurtowych ilościach nie kupował. Dlaczego prawie wszystkie 1,2 i 3 literowe domeny są już zajęte?? Otóż wyobraźcie sobie sytuacje do której może dojść za kilka lat czyli wszystkie porządne coś znaczące domeny się skończą zostaną domeny wolne typu ioewshgfeiruhe.pl co wtedy?? Moim zdaniem wtedy zarabiać będą grube pieniądze właściciele właśnie tych 1,2,3 znakowych domen gdyż będą nam mogli zaproponować (za pieniążki oczywiście) jakąś sensowną nazwę jako subdonenę w swojej domenie. Moim zdaniem taki właśnie będzie rozwój internetu. Chyba że ktoś wymyśli jakąś inną formę przekazywania informacji niż WWW lub też wejdą do sprzedaży nowe rozszerzenia domen głównych ale wto akurat szczerze wątpię. Dla ciekawych: domena która uzyskała najwyższą cenię rynkową to domena: vodka.com i została ona sprzedana za 3 000 000 $ Serwis o którym wspomniałem widnieje w sieci pod adresem http://www.sedo.com
ja posiadam http://www.katalog.nieruchomosci.pl i chetnie sprzedam :) a propo... ciekaw jestem na ile by zostal wyceniony...
|
|