Witam !
Jestem nowy na forum i mam nadzieję, że dobry wybrałem dział. Już pisze na temat mojego pomysłu na biznes. Chciałbym dodatkowo uzyskać od Państwa informację odnośnie tego jak najlepiej rozpocząć taką działalność. Jestem zainteresowany założeniem wydawnictwa elektronicznego. Ściśle ujmująć ma być to wydawnictwo muzyczne. Wydawnictwo wydawałoby książki, czasopisma oraz nuty w formie elektronicznej. Jeśli chodzi o nuty to oczywiście zgodnie z prawami autorskimi. Wydawnictwo specjalizować będzie się w wydawaniu e-booków. Zatem będzie to internetowe i tylko internetowe wydawnictwo, które świadczyć będzie dodatkowe usługi. Moje pytanie brzmi.
1. Jakie pkd wybrać by łączyło ze sobą działalność wydawniczą oraz też pisanie nut ( dodatkowo wydawnictwo chciałbym, żeby świadczyło usługi wydawania oraz przepisywania nut)
2. Czy z racji prowadzenia takiej działalności gospodarczej poza zobowiązaniami ZUS i US będę miał jakieś inne zobowiązania finansowe ( nie mówię tu o umowie między autorem ebooka i moją firmą)
3. Spotkałem się z czymś takim, że można zarejestrować działalność gospodarczą o kilku profilach i po prostu nazwać ją ,,wydawnictwo"
4. Jestem studentem i w dodatku pracującym na umowę o pracę. Słyszałem, że z racji jednego i drugiego mogę płacić niższe składki zus, które wynosza ok 300 zł. Pytanie moje brzmi- jakie składki bezwzględnie mimo tego, czy zarobię w danym miesiący, czy też nie muszę płacić, a które składki są dobrowolne. ? Ogółem( nie wliczając ZUS i utrzymanie serwera) będę musiał płacić.
5. Jeśli chodzi o nadanie numeru ISBN to gdzie konkretnie trzeba złożyć formularz o jego nadanie ( słyszałem, że p0óźniej do bibliteki narodowej chyba jeden egzemplarz wysyłam)
Za odpowiedź na powyższe pytania z góry dziękuję.