Witam
Wygrałem na aukcji allegro samochód za 1(jeden)zł wart ok 12500zł
oczywiście sprzedajacy przez telefon powiedział,że nie dostane samochodu
co robić ?
gdzie sie udać ?prosze o pomoc?
|
Wygrany przedmiot na allegro za grosze jak go kupić |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Witam
Wygrałem na aukcji allegro samochód za 1(jeden)zł wart ok 12500zł oczywiście sprzedajacy przez telefon powiedział,że nie dostane samochodu co robić ? gdzie sie udać ?prosze o pomoc?
a możesz podać linka do tej aukcji?
http://moto.allegro.pl/item281878548_fo ... obacz.html
"Aukcja grzecznościowa także proszę dzwonić albo pisać na mejla postaram się szybko odpowiadać"
I wszystko jasne :) aukcja grzecznościowa- czyli o ile sie nie mylę (a mogę gdyż nie siedzę w regulaminie allegro i sprawach tego typu) polega ona na tym, że sprzedający(a) chce umiescić ogłoszenie, nie sprzedać na allegro w tym przypadku auto.
ja nie dawno wrzucałem artykuł z gazety o tej tematyce
Więc i dziś linka daje. http://www.wrzuta.pl/obraz/6xmBfkT6s3/allegro
kup teraz to nie aukcja ino ogłoszenie gostek zresztą pisze cene w opisie...
w wypadku kup teraz nie przejdzie to... choć w sumie też powinno być wiążącą umową...
allegro jest serwiswm aukcyjnym nie ogłoszeniowym w zwiazku z tym wystawiając przedmiot na aukcje godzisz sie sprzedać przedmiot za cenę jaka zostanie wylicytowana,a wygranie aukcji oznacza zawarcie prawnie wiążacej umowy
poczytaj regulamin allegro
to artykuł 3.2 z regulaminu allegro Rodzaje transakcji są określane jako: aukcja jednoprzedmiotowa standardowa, aukcja jednoprzedmiotowa z opcją Kup Teraz, aukcja jednoprzedmiotowa tylko z Kup Teraz, aukcja wieloprzedmiotowa standardowa, aukcja wieloprzedmiotowa z Kup Teraz.
no ale nie było licytacji, a w tym artykule jest napisane że sąd w naszym kraju zdecydował inaczej...
co nie znaczy że sie z tobą nie zgadzam, niecierpie takiego skurwysyństwa... ja półroku temu sprzedałem swe auto za złotówke, cóż widocznie właśnie tyle był na rynku wart...
Sprzedający w celu uchylenia się od skutków prawnych może np:
- powołać się na wady oświadczenia woli (błąd co do treści oświadczenia woli) - w razie gdybyś nie zapłacil tej złotówki odstąpić od umowy, - powołać się na art 65 par. 2 kc który mów że w umowach należy raczej badać zgodny zamiar stron i cel umowy aniżeli opierać się na dosłownym jej brzmieniu. Kupujący w celu wykonania umowy może np: - powołać się na przepisy o ofercie i aukcji zawartych w kodeksie cywilnym - podnieść zarzut że sprzedający nie zawarłw aukcji opcji ceny minimalnej pomimo zapoznania się z regulaminem i świadomości istnienia takiej możliwości i skutków jej nie zastosowania- godził się zatem z ryzykiem jakie takie zachowanie niesie. - próbować podważyć zamieszczoną w treści aukcji cenę sugerując, iż sprzedający określał wycenioną przez siebię szacunkową wartość pojazdu nie zaś cenę sprzedaży bo ta była mu nieznana albowiem miała zostać ustalona w toku aujkcji. Rozstrzygnięcie będzie należeć do sądu jeżeli masz chęci, czas i pieniądze możesz zawalczyć bo szansa jest. Na koniec dodam, że orzeczenia sądów rejonowych nie przesądzają orzeczenia w podobnych sytuacjach w innych sądach. Wiążące dla sądów powszechnych są dopiero orzeczenia Sądu Najwyższego a takie dotychczas nie zapadły, dlatego droga wolna, można walczyć. :)
Nie ma zdjęć więc tak naprawdę to kot w worku.
Gdy sprzedawca na aukcji internetowej odmawia sprzedaży rzeczy powołując się na błąd co do ceny.
Sprzedawca może uchylać się od skutków prawnych swojego oświadczenia woli, jeżeli kupujący wiedział o błędzie lub mógł go z łatwością zauważyć. Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby sprzedający nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści. Opisując to zagadnienie z punktu widzenia ceny można wyróżnić dwie sytuacje: a) licytacja np. od 1 zł b) Kup teraz Ad a) W pierwszym przypadku błąd jest niezauważalny. Cena jest określana przez rynek. Sprzedawca określa tylko cenę minimalną. Na portalach aukcyjnych jest dużo wartościowych rzeczy, których licytacja zaczyna się od 1 zł. Sprzedawca w tym przypadku nie może uchylać się od swojego oświadczenia woli. Ad b) W drugim przypadku to czy ktoś zauważy błąd zależy od ceny. Jeśli ktoś sprzedaje samochód warty 15 tyś zł za 15 zł to kupujący może taki błąd, w mojej ocenie, z łatwością zauważyć, a sprzedający może uchylić się od skutków oświadczenia woli (sprzedaży rzeczy). Ale czy gdy ten sam samochód sprzedający wystawi za 8 tyś zł, to kupujący z łatwością zauważy błąd? W mojej ocenie nie. Granica jest nieostra i w razie sporów będzie podlegać ocenie Sądu. Źródło: 10dni.eu
Witam!
A co byście zrobili w moim przypadku oto link do aukcji http://www.allegro.pl/show_item.php?item=303355311 wygrałem aukcję , wysłałem wiadomość o propozycji sfinalizowania aukcji , na razie zero odzewu? czy mam jakieś szanse dochodzenia praw do wylicytowanego gruntu?
|
|