|
Wykorzysanie plotera rysująco tnącego |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam, mam dzaialalnosc gospodarczą, zajmuje sie m.in robieniem nadruków na odzieży, posiadam m.in ploter rysująco tnący (pochlonal wieksza czesc pieniedzy jakie mialem by zalozyc firmę) i teraz takie pytanie. Jaki macie pomysła na wykorzystanietej maszyny oprocz wycinania folii pod nadruk. Zastanawiam się nad wycinaniem reklam ale może macie jeszcze inne pomysły jak wykorzystać tą naprawdę fajną amszynkę.
Mozesz robic roznego rodzaju nadruki na szklach metalach itp. Moga byc one zaglebione albo tylko powierzchniowe. Pomyslow na wykorzystanie takiej maszyny jest tysiac a wszystko zalezy od jej pozliwosci.
Mozesz podac zakres cen w jakich taka maszyna kosztuje?
Nasz ploter to fiat 126p wsrod ploterów. P-CUT 630. 63cm szerokości cięcia, tnie folie do 1mm, nacisk do 500g bez obsługi znaczników.
Ale do naszej roboty sprawdza się genialnie a kosztował... jedyne 2700zł (nowy) tylko pod granice musielimy podjechać. Można robić jakieś naklejki, wycinac folie do piaskowania (szkło, płyty nagrobne) ale na razie robimy nadruki. Dobre maszyny Rolanda potrafią kosztować i po 30tysięcy złotych ale nie chcę wiedzieć po ilu latach by nam się coś takiego zwróciło. Kto ma jeszcze jakieś propozycje, jak na razie sam wszystkiego sie uczę, sam się dowiadywałem jak się robi nadruki, kombinuję jak się da bo niewiele osób jest skłonnych podzielic się wiedzą na ten temat (przynajmniej w Warszawie) ale widzę że na tym forum jest inaczej co mnie bardzo cieszy. Jakbyś chciał kontakt do Pana który nam sprzedał ploter to daj znac na priv.
robisz nadruki na koszulki i inne tekstylia ? wielokolorowe czy jednokolorowe ?podziel się tą wiedzą może ktoś skorzysta , przynajmniej ja chętnie, opisz technologie co robisz czym i jak, i jakie maszyny i urządzenia są potrzebne
a zastanawiales sie z wycinania z plexi jakis reklam od spodu podlaczyc kilka dod i efekt piorunujacy jak na reklame w dla sklepu itp...
Jeżeli na dzień dzisiejszy używasz plotera tylko do wycinania foli flock to jak wspomniałeś wcześniej możesz jeszcze wycinać zwykłą folie reklamową np orafol 641.
Zastosowanie jest bardzo duże: naklejki na szyby wystaw sklepowych, godziny otwarcia, szyldy, kasetony, potykacze, samochody, maszyny, banery i wiele innych Ploter tnący można kupić za nie wielkie pieniądze dlatego większość firm która wykonuje nagrobki itp produkty ma zapewne własne plotery ale to tylko moja teoria ;)
Reklama - duże pole do popisów dla plotera tnącego.
Możesz też robić grafiki tuningowe na samochody - płomienie, trupie czachy, gołe baby, cokolwiek...
ponawiam swoją prosbe jestem zainteresowany techologia nadruku w miare najbardziej prostą i najtanszą crabik jeśli jesteś poważny facet to podziel się swoją zdobytą wiedzą i nie bój się bo nie jestem dla ciebie konkurencją jestem z pomorza , opisz technologię co drukujesz czym i jak
odpisałem CI na priv, czemu robisz zamieszanie?
widzę że są tu także osoby ktore siedzą w tym temacie, a jak wygląda zarobek na oklejaniu witrn sklepowych? kompletnie nie wiem ile takie usługi kosztują. CO myślicie o pomyśle chodzenia od sklepu do sklepu, pytania i zostawiania ulotek reklamowych, folderów zainteresowanym, cyz to dobra metoda pozyskiwania klientów?
Jeśli chodzi o jakieś wyposażenie to mam kilka typów hmm, szpachelek? nie wiem jak to nazwać i podpytałem kilku ludzi i zdradzili parę pomysłów jak wyklejać takie witryny (na mokro np.) Czy warto zacząć kombinować w tym kierunku? Chodzi mi czy jest dużo chętnych i podstawa- zarobek na takich usługach.
Mozesz tez naklejac reklamy na samochody. Kolo mnie jest takie studio reklamy i powiem ze maja calkiem spory ruch. Z tym ze moje miasto ma okolo 20 tys mieszkancow i nie wiem czy jest jakas konkurencja. A co do reklamy to najlepsza reklama jest zadowolony klient ktory bedzie polecal Twoje uslugi swoim znajomym.
A ja widzę, że wiesz, że dzwonią, ale nie wiesz gdzie, kolego crabik. Te szpachle to są rakle i nie jest to najważniejszy sprzęt przy pracy z foliami samoprzylepnymi. Mam nadzieję, że na rodzajach folii i ich zastosowaniach się znasz i wiesz co oznacza termin folia ekonomiczna lub translucentna. Na poiczątek zasięgnij trochę wiedzy i praktyki zanim zaczniesz komuś witrynę wyklejać, bo zepsujesz i witrynę i sobie reputację. Zajrzyj tutaj i przetrząśnij forum pod kątem interesujących Cię zagadnień.
Zarobek na wyklejaniu witryn? Policz koszta materiałów, dodaj na amortyzację sprzętu, policz za robociznę, plus piwko po pracy i masz cenę. Szczerze... bardzo różne są ceny. Możesz stosować dumping, ale szybko padniesz. Podszkol się i bądź dobry jakościowo. A za samochody na razie nie polecam się brać - to naprawdę trudny orzech do zgryzienia - bardzo wymagające podłoże i trudne do aplikacji folie. Tylko dla zaawansowanych wyklejaczy. Na początek - kup sobie kilka metrów folii ekonomicznej (tania jak barszcz) i oklej sobie okno jakąś grafiką wyciętą na ploterze. Zobaczysz, że to nie tak hop siup. Jakby co służę poradą. Pozdrawiam.
Wyjąłeś mi to prosto z ust ;)
Jeżeli chodzi o cene to poszukaj po stronach konkurencji i wyciągnij wnioski :D
Dzięki za info i sugestie, forum przetrzepię i się porozglądam, popróbuję. Jeśli chodzi o jakość to przede wszystkim, przekonałem się już na nadrukach że jest najważniejsza, nawet od ceny.
Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły odnośnie wykorzystania plotera tnącego prosze pisać.
ja jedno mam pytanie. planuje otwarcie sklepu internetowego z odzieżą, problem polega na tym, że na odzieży mają być moje nadruki, a ja nie mam pojęcia jak się dop tego zabrać. czym najlepiej drukować, jakie są koszty zakupu takiego sprzętu, itd., a może jednak chociaż na początku koprzystać z pomocy jakiejś drukarni i imk dawac zlecenia? co jest bardziej opłacalne?
|
|