|
Wykorzystanie darowizny |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatki
Autor
Wiadomość
Dostałem od rodziców darowiznę na dowolny cel w wysokości 9000pl. W jakim terminie mogę ją wykorzystać, na jaki cel np;(dołożenie do mieszkania, wykupienie wczasów itp.) , czy potrzebne będą faktury i zgłoszenie US lub na druku Pit-37?
Mało danych do konkretnej odpowiedzi.Od 1 stycznia 2007 darowizny rzeczy lub praw majątkowych w pierwszej grupie podatkowej są wolne od podatku pod warunkiem:należy spisać umowę darowizny między tobą a rodzicami.Udokumentowaniem darowizny środków pieniężnych jest dowód przekazania na r-k bankowy obdarowanego.Następnie masz miesiąc do zgłoszenia w swoim US faktu otrzymania darowizny- nie rodzi to żadnych skutków podatkowych.Przelanie na r-k bankowy musi być -ustawodawcy chodziło o wyeliminowanie fikcyjnych darowizn.Darowizna udokumentowana w w/w sposób fikcyjną być nie może.Jeśli przekroczysz termin zgłoszenia nie skorzystasz ze zwolnienia
W jakim terminie mogę ją wykorzystać, na jaki cel np;(dołożenie do mieszkania, wykupienie wczasów itp.) , czy potrzebne będą faktury, po prostu mogę to wykorzystać jak chce czy na określone cele.
Udokumentowaniem darowizny środków pieniężnych jest dowód przekazania na r-k bankowy obdarowanego i z tym rachunkiem mam iść do US jeżeli nie przekraczam sumy 9637 zł.
poniżej 9637,00 mozesz dostać do ręki.Wykorzystasz tak jak spiszesz umowę z rodzicami,jeśli określą,że dają ci forsę na wczasy,jedź na wczasy.jeśli na auto kup auto Termin wykorzystania jest mało istotny
Darowizna w takiej wysokości pieniężnej podlega zgłoszeniu w US i rozlicza się ją w Picie 37? Czy potrzebne będą faktury za wydane pieniądze?
|
|