|
Wykup mieszkania - strona 2 |
Wykup mieszkania
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Najlepiej bedzie jak zerkniesz do ustawy o spadkach i darowiznach. Jesli chodzi o artykuł ktory przytoczyles to to jest dopiero projekt nowelizacji i jesli wejdzie w życie to z pewnoscia duzo sie w nim zmieni, wiec nie warto sie tym sugerowac :)
:)
Maja zastosowanie 2 rozne rozliczenia z US i wedle art. 16 ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn (t.j. Dz.U. z 2004 r. nr 142, poz. 1514 z późn. zm.)(stara ustawa - mowiaca o 110metrach itd. - niemniej nadal akutalna ustawa, ktora wykorzystuje sie gdy sie "zapomni" US poinformowac w okreslonym czasie o nabytej darowiznie)mowi ze trzeba byc zameldowanym przez 5 lat aby nie placic podatku od darowizny(teraz tj. od 2007r na pobyt staly)i nowa ustawa dotyczaca darowizny art. 4a, ktora mowi ze przy zgloszeniu mozna nie placic i nic nie ma wspomnianego o czasie jaki trzeba zamieszkiwac by nie placic. To od samych podatników zależy, czy skorzystają ze zwolnienia określonego w art. 4a czy z ulgi mieszkaniowej z art. 16 ustawy.To ustawy odnosnie darowizn. Jesli mowa o nowych przepisach ustawy o podatku dochodowym ktora dotyczy odsprzedazy to płaci sie 19% chyba ze bedzie zameldowany na czas 12 miesiecy na pobyt staly. Otóż zgodnie z nowymi przepisami ustawy o podatku dochodowym wolne od podatku dochodowego jest odpłatne zbycie nabytego po dniu 1.01.2007 r.: jeżeli zbywca był zameldowany w budynku lub lokalu na pobyt stały przez okres nie krótszy niż 12 miesięcy przed datą zbycia. W przypadku braku takiego zameldowania od dochodu z odpłatnego zbycia nieruchomości lub lokalu – podatek dochodowy wynosi 19% podstawy obliczenia podatku. Mysle, ze tak wlasnie to jest - zgadasz sie ze mna???
Nasze prawo jest takie dziurawe, ze juz nic mnie nie dziwi :)
Niemniej jednak jestem Ci bardzo wdzieczny, ze podjales temat i sie czegos dowiedzialem. Z twej ostatniej wypowiedzi jednak nie dowiedzialem sie czy tak jak napisalem jest czy tez nie.
Powiedz mi jeszcze prosze czy mozna podpisac umowe przedwstepna z udzialem notariusza z chwila stania sie pelnoprawnym wlascicielem mieszknia juz na sprzedaz tego mieszkania? (chodzi wlasnie o ten rok, aby nie placic podatku). Bo nie wiem czy to w jakis sposob nie wplynie na to ze jednak trzeba bedzie zaplacic ten podatek. (chodzi wciaz o moj 1 post). Moim zdaniem to nie szkodzi bo tak naprawde sprzeda to mieszkanie po roku od nabycia i zameldowania sie w tym lokalu Odnosnie tego co napisales ze jest to projekt to miales na mysli ARTYKUL PT.: "wykup mieszkania za grosze" tak? Mam nadzieje, ze nie straciles juz do mnie cierpliwosci
nie wiem czy cie dobrze zrozumialem, ale jesli masz na mysli taka sytuacje, ze syn tej starszej pani staje sie wlasciciele a ty w tym samym dniu chcesz podpisac umowe przedwstepna to owszem mozna tak.
tak :)
No i jestesmy w domu(ja i moja dziewczyna - to w woli wyjasnienia bo wiedze, ze sie pogubiles odnosnie plci) - ona rozpoczela te batalie na tym forum, a ja dokonczylem. Ty zrozumiales wlasciwie sprawe z umowa przedwstepna. Jesli jestes zainteresowany to fajne forum jest rowniez tu : http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=656, tam ja zaczalem moja przygode z watpliwosciami.
Pozdrawiam serdecznie i dzieki wielkie
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Wykup mieszkania - strona 2": - wykup mieszkania komunalnego - ulga podatkowa a wykup mieszkania - kredyt lub pozyczka pod hipoteke na wykup mieszkania - Wykup mieszkania komunalnego dla "MENELA" - wykup
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|