|
Wyłączne prawo do zamieszkania i wynajmu |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Czy jeśli dom jest własnościom małoletnich dzieci i mam prawo opieki nad nimi mogę mieszkać w ich domu i sprawować zarząd nad tym domem. Zależy mi na tym żebym mogła zarządzać tym domem i by mój były męż nie mógł ani tam mieszkać, anie decydować o jego wynajmie. Jestem po rozwodzie. Mój były mąż nie jest pozbawiony praw rodzicielskich ale dzieci pozostają pod moją opieką. Rozwód był z jego winy. Czy mam zwrócić się do sądu opiekuńczego o prawo decydowania o tej nieruchomości.
w tym wypadku, jeśli były mąż nie mieszka z pania moze pani wystapić o jego administracyjne wymeldowanie z loklau. może pani wystapić również do właściwego sądu rejonowego z powództwem o ustalenie istotnych dla dzieci spraw majatkowych. w tym wypadku może pani wystąpic z wnioskiem o ustanowienie pani zarządcą majątku nalezącego do dzieci.pozdrawiam
Wynajmując lokal dzieci dochód będzie obojga rodziców, bo oboje mają pełne prawa rodzicielskie po rozwodzie. Czy nie mozna doprowadzić do sytuacji by tylko jedno z rodziców miało dochód?
Prawo i obowiązek wykonywania pieczy nad majątkiem dziecka jest elementem władzy rodzicielskiej, nie pozbawiając ojca tej władzy masz takie same prawa jak on. Wina w rozkładzie pożycia małżeńskiego ma znaczenie w stosunkach między małżonkami a nie w stosunkach rodziców z dziećmi (pewne okoliczności mogą mieć znaczenie ale nie wina sama przez się).
Pamiętaj, że nieruchomość należy do dzieci a nie do Ciebie. Wszelkie dochody z tego majątku również należą do nich. Ty masz prawo jedynie wydatkować je na ich bieżące potrzeby. Napisałaś że "Mój były mąż nie jest pozbawiony praw rodzicielskich ale dzieci pozostają pod moją opieką". Przeczytaj dokładnie wyrok. Sądzę że nie jest tam napisane, że ty masz prawo do opieki nad dziećmi a raczej, że miejscem zamieszkania dziecka ma być każdorazowe miejsce zamieszkania matki dziecka".
|
|