Który okres może być najlepszym aby wymienić PLN na EURO ?
Czym się sugerować ?
|
Wymiana PLN na EURO, kiedy warto ? |
Wymiana PLN na EURO, kiedy warto ?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Który okres może być najlepszym aby wymienić PLN na EURO ?
Czym się sugerować ?
kiedy kurs będzie dobry.
Super odpowiedz tyle to też wiem,
Tylko jak to oceniać, o to pytam, kiedy lepiej, kiedy poczekać. Zastanawiam się czy wymienić teraz czy w 2012 jak będzie wymiana
Trzeba poczytac, poanalizowac... zaawansowana ekonomia, raczej trudno zwyklemu szaraczkowi to ocenic.
Podam tylko przyklad, ze trzeba miec wyczucie. Sam stracilem ok 700zl na wymianie euro, bo sie pospieszylem i sprzedalem przed wzrostem kursu. Jednakze moja strata to nic, w porownaniu do kolegi mojego ojca - szefa duzej firmy, ktory przez to, ze chcial zyskac jeszcze wiecej, w ciagu 3 dni stracil ok 4mln zl. Takze reguly nie ma, szczegolnie, ze ostatnimi czasy duzo spekulacji na rynkach. Jezeli sa to male kwoty, w sumie nie ma roznicy kiedy wymienic, obserwujesz jak sie sytuacja przedstawia, czytasz jakies analizy, sam analizujesz, cos przewidujesz i jak wiesz, ze dalej nie wzrosnie to sprzedajesz. Jezeli sumy wieksze, warto polegac na analitykach, ale i ci moga sie mylic...
Ciekawe pytanko. Gdyby tak łatwo i niezawodnie dało się to przewidzieć to dałoby się z tego nieźle żyć. Ale właśnie cały dowcip na tym polega, ze nikt do końca nie wie jak się notowania kształtują. Są pewne zdarzenia które powodują, że waluty drożeją lub tanieją ale kiedy nastąpi góra a kiedy dołek tego nie wie nikt.
niestety kursy walut to jak bukmacherka. Nigdy nie mozesz przewidziec co sie nagle wydarzy. Wg modelu euro powinno ksztaltowac sie na poziomie 2,66zł (tak, tak, 2,66zł...). Jednak jest wiele czynnikow ktore ksztaltuja kurs. Glownym czynnikiem jest gospodarka. Niby w Polsce mamy obecnie najwyzszy wzrost gospodarczy to jednak kursy sa bardzo wysokie. Czemu sie tak dzieje? Tego ja nie wiem i chyba tylko GTW moze powiedziec skad to sie bierze. Byc moze kursy euro sa zawyzane aby pchnac export- tylko nie wiem czy w Polsce ma to sens, poniewaz wiecej importujemy niz eksportujemy...
Ogolnie to juz duzo pieniedzy stracilem przez wachania kursu euro. W ciagu 1 dnia potrafil sie zmienic o 15gr. Jednak nie da sie tego przewidziec i najlepiej po wymianie nie sprawdzac kursu na nastepny dzien, poniewaz mozna sobie nerwy zszarpac ;)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Wymiana PLN na EURO, kiedy warto ?": - Wólka Kosowska - kiedy wymiana odzieży - Wymiana kwot powyżej 15tysięcy Euro - Kiedy unas EURO i czy to dobrze czy zle ?? - Czy warto spróbować własnej DG kiedy .... - Swastyka - kiedy można, a kiedy nie?
• Strona 1 z 1
|
|