Witam
Oglądając reklamy w TV często nasuwają mi się moje własne pomysły na reklamę, jedne lepsze, inne gorsze.
Pomyślałem więc sobie, że lepsze pomysły mógłbym sprzedawać zainteresowanym firmom.
Jako, że nie mam zielonego pojęcia na co mam zwracać uwagę i czego mogę oczekiwać w tego typu działaniach,
proszę forumowiczów o pomoc.
Żeby rozjaśnić o co mi chodzi posłużę się przykładem, np wyobraziłem sobie zajebisty motyw zareklamowania piły spalinowej: Powiedzmy taki pomysł: "Rzymianie budowli obozy otoczone palisadą. Palisadę przekornie ścinali piłą spalinową" - Robię więc zdjęcie kolesia przebranego za rzymskiego żołnierza, trzymającego piłę na tle palisady, odpowiednio opisuję zdjęcie, nakreślam fabułę (moją wizję reklamy) i wysyłam maila do firm produkujących piły spalinowe, że mam ciekawy motyw reklamy, czy Wasza firma jest zainteresowana, ile byłaby w stanie zapłacić za ten pomysł ble ble ble... (przykład głupi ale mam nadzieje że wyjaśnia o co mi chodzi)
Chciałbym otrzymać odpowiedź przynajmniej na dwa poniższe pytania, aczkolwiek będę wdzięczny za wszelkie inne uwagi:)
1) ile warty jest taki pomysł? (nie chce prowadzić całej kampanii reklamowej, chcę tylko otrzymać zapłatę za podsunięcie pomysłu, na bazie którego zostanie zrealizowana reklama telewizyjna)
2) np Stihl odpisał mi że jest zainteresowany, ja mu posyłam amatorskie zdjęcia (obrazujące moje wyobrażenie) i opis fabuły (jak ja bym widział tę reklamę), a oni mi odpisują "przykro mi, ale nie podoba się nam" - zaś za miesiąc widzę reklamę Azteka opartego o palisadę z bambusa z piłą spalinową w ręku... - czy wtedy mam prawo żądać zapłaty (odszkodowania)?
Z góry dziękuję za odpowiedź:)