Witam,
Wynajmuje mieszkanie studentom. Jeden z nich prosi o meldunek tymczasowy. Czy takie zameldowanie kogos grozi mi jakimis konsekwencjami ? Tzn. czy moga wyniknac z tego jakies moje klopoty w przyszlosci ?
|
Wynajem a meldunek tymczasowy |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Witam,
Wynajmuje mieszkanie studentom. Jeden z nich prosi o meldunek tymczasowy. Czy takie zameldowanie kogos grozi mi jakimis konsekwencjami ? Tzn. czy moga wyniknac z tego jakies moje klopoty w przyszlosci ?
Nic. zamelduj go np. na rok, żebyś mógł się go pozbyć po tym czasie :)
Po co lokatorowi meldunek?
To jest student, mowi ze mu to potrzebne do jakiegos specjalnego stypendium czy zasilku, nie pytalem o szczegoly.
Z miejscem zamieszkania wiąże się prawo do mieszkania w akademiku i to tyle, więc skoro chce mieszkać u Ciebie widać rezygnuje z tego prawa. Stypendium naukowe ani socjalne nie ma żadnego związku z meldunkiem.
Moim zdaniem chłopak chce zameldować się u ciebie i przestać płacić, (wtedy musiałbyś złożyć pozew o eksmisję a on mieszkałby sobie za darmochę). W ogóle jako, że mam bardzo duże doświadczenie w wynajmoawniu mieszkań polecam albo brać kaucję zwrotną za conajmniej miesiąc albo nie zawierać umowy najmu. W pierwszym przypadku jak lokator nie chce płacić rekompensujemy to sobie z kaucji (uwaga lokator ma prawo zamieszkiwać nie płacąc trzy okresy rozliczeniowe czyli zwykle miesiąc, przysługuje nam jednak prawo zajęcia mienia ruchomego lokatora znajdującego się w mieszkaniu na poczet nieuiszczonego czynszu) w drugim wymieniamy zamki i "bye, bye"
Dzieki za te wszystkie info. Sprawa sie rozwiazala tak, ze sie tymczasowo zarejestrowal u jakiejs swojej znajomej, wiec raczej na prawde mu bylo to do czegos potrzebne. Ale w tym biznesie na prawde trzeba uwazac, dzieki Thor za message !
Barkley nic sie nie martw, jest teraz takie cos ze dla osob ubozszych przysługuje zasiłek czy nie wiem jak to inaczej nazwać. Moja kolezanka tez z tego korzysta. Uczelnia zwraca jej kwote 150zł jako koszty wynajmowania mieszkania, nie pamietam jak to się nazywa, ale do tego wlasnie jest potrzeba zameldowania.
[ Dodano: Sob Mar 25, 2006 10:31 pm ] a przy okazji chetnie bym z Toba porozmawiał o nieruchomosciach, tez sie tym intertesuje a widze ze się ciekawie wypowiadałeś na stronie inwestor... , masz moze gg ?
Witam,
Mam problem, jak jest obecnie z meldunkiem tymczasowym matki z dzieckiem? Czy po zakonczeniu meldunku tymczasowego jast prawo chroniące taką matkę z dziećmi? Czy jeśli przestanie płacić, to nie będę mógł nic zrobić i nie będzi mi wolno ich eksmitować? Z góry dziękuję za pomoc.
Sam meldunek nie jest tutułem prawnym do lokalu.
Osobę nie płacącą czynszu można eksmitować na podstawie wyroku sądowego jednak jeżeli osoba ta nie ma lokalu do którego mogłaby się przeprowadzić trzeba zapewnić jej lokal zastępczy. Taki lokal zapewniasz albo Ty albo właściwa miejscowo gmina. Znaczenie może mieć tu również dodatkowa informacja w treści orzeczenia sądowego dotycząca prawa do lokalu socjalnego.
Czyli rozumiem, że nawet jeśli upłynie czas tymczasowego zameldowania, a ja, albo gmina nie zapewnimy lokalu zastępczego, to taka osoba może u mnie mieszkać i nie jestem w stanie nic zrobić?
Samej osobie prawie nic nie możemy zrobić, jednak można żądać odszkodowania od gminy za okres w którym gmina poszukuje lokalu socjalnego/zastępczego a lokator nie płaci nam czynszu.
Witam! Wynajmuje mieszkanie firmie od lipca ubieglego roku. W mieszkaju mieszkaja dwaj pracownicy tejze firmy. W umowie najmu nie ma mowy o zadnych konkretnych osobach, które mialyby tu mieszkac, jest po prostu umowa najmu z firma, bez klauzuli, paragrafu, ze bede zobowiazana zameldowac kogokolwiek. Wlasnie sie okazalo, ze osoba, która obsluguje najem (rozlicza rachunki - wszystkie sa "na mnie", przesylane do comiesiecznego rozliczenia) ze strony firmy wynajmujacej, zada ode mnie zameldowania tej dwójki ludzi. Czy mam obowiazek zameldowania ludzi, którzy nie figuruja na umowie najmu?
Wiem, że to tzw. "odgrzewany kotlet", ale chciałbym napisać, że meldunek ma związek ze stypendium socjalnym - jeśli nie posiadasz meldunku w miejscu w którym studiujesz nie masz prawa o obieganie się o tzw. dodatek mieszkaniowy do ww. stypendium
Może to zależeć od regulaminu uczelni, stąd właściwych odpowiedzi może być więcej niż jedna. Nie będę toczył sporu w tej sprawie.
P.S. To temat sprzed dwóch lat.
Coś kolega jest na bakier z prawem. Nie wolno zajmować czyjegoś majątku czy to ruchomego czy nieruchomego. Jest to przywłaszczenie(art. 119 § 1 k.w.) - art. 284 § 1 k.k. Prawo do zajęcia przysługuje tylko komornikowi na podstawie orzecznictwa(itp.) sądowego.
|
|