|
Wynajem mieszkań |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam ! Mam taki pomysł : Kupić lub wybudować dom (mniejsza o koszty) i podzielić go na mieszkania, które przeznaczone byłyby na wynajem. Mieszkam w mieście w którym jest duże zapotrzebowanie na takie mieszkania. Budując dom zamykając koszty w 250 tys. zł możnaby zrobić w nim około 7 mieszkań. 7 mieszkań wynająć za powiedzmy 300zł + opłaty. Daje to razem 2100zł miesięcznie. Co o tym myślicie ? I najważniejsze prosiłbym o jakieś informacje w jaki sposób , jaki musiałbym płacić podatek (wysokość) i jak wyglądałoby rozliczenie się z urzędem skarbowym ?
oj, chyba juz nie te czasy zeby dom pobudowac za 250 tyś z wykonczeniem, chyba ze naprawde maly jakis, ale jak chcesz zrobic tam mieszkania wiec maly by nie mogl byc + kilka lazienek, kuchni, pomnoz te 250 tyś razy 2-3.
druga sprawa, przy inwetycji nawet te 250 tyś to zysk 2100zł miesiecznie - oplaty to niewiele. a co to za miasto ze tylk 300zł za wynnajem mieszkania ?
miasto 16 tys. mieszkańców ;] ceny wynajmu wachają się w granicach 400-500zł no to 300zł konkurencyjna cena.
Więc i koszty wybudowania dużo mniejsze. Jest możliwość teraz skończyć dom za 200 tys zł
dlaczego koszt wybudowania duzo mniejszy? materialy tansze? moze teren pod dom tanszy, ale reszta to podobna wszedzie chyba.
Jak ludzie mniej zarabiają i jest ich mniej to i koszta mniejsze. Zawsze były duże dysproporcje pomiędzy różnymi regionami w naszym kraju
a wie ktoś coś może odnośnie rozliczania się z urzędem skarbowym ? w jaki sposób i jaki koszt ?
Zainwestowac cwierc miliona i zarabiac tylko 2100zl na miesiac? absolutnie moim zdaniem nieoplacalne!!! Po drugie piszesz 300zl bo bedzie konkerencyjnie, jezeli jest zapotrzebowanie ogromnie jak pisales, to konkrencyjny nie musisz byc, zwlaszcza jak bedzie to nowy budynek. Ja na Twoim miejscu poszukal bym dobrej lokalizacji w miescie (centrum) zbudwal maly pawilon(jakis na 2-3 sklepy) i juz masz lepsze pieniadze, bo za dzierzawe pomieszczenia do sklepu w dobrym punkcie mozna nawet 4tys kasowac, a jezeli to jest to bardzo dobre miejsce i odpowiednie gabaryty to jeszcze wiecej. Dla przykladu moja byla dziewczyna ma kamienice(dokladnie jej matka, ale mniejsza o to) w centrum Kartuz (20 tys mieszkancow) dzierzawi bankowi i pobiera co miesac oplaty 6000 zl + mieszkania co ma wyzej
MAM PROBLEM ,CHCE WYNAJĄC MIEZKANIE KOBIECIE KTÓRA JEST W CIĄŻY I ZASTANAWIAM SIE CZY NIE BĘDE MIAŁ PROBLEMÓW KIEDY SKOŃCZY SIĘ UMOWA NAJMU A ONA NIE BĘDZIE CHCIAŁA SIĘ WYPROWADZIĆ BO STWIERDZI ŻE JEST POD OCHRONĄ-CZY TAKIE COŚ JEST MOŻLIWE? MAM SIĘ CZEGO OBAWIAĆ??
Jesli chcesz zainwestowac te 250 tys. to ja bym zrobil 6 mieszkani po 450zl i bys mial lepszy zarobek
bo 6 x 450zl = 2700zl albo 5 mieszkani po 600zl to juz 3000zl
Po pierwsze wybudowanie dom za 250tys.zł z podziałem na 7 mieszkań jest niemożliwe. To jest po 37'000zł/mieszkanie, nie ma szans.
Wynajmując zarobisz 300zł, ale będziesz musiał robić to na legalu - dolicz ZUS (ok. 800zł) i podatek dochodowy 19%. Do tego jak nie umiesz się sam rozliczać (a jeśli wydaje Ci się, że to proste, to znaczy, że nie umiesz), to dojedzie Ci biuro rachunkowe - ok. 100zł. Zostanie Ci może najniższa krajowa. Za ćwierć bańki, to ja bym wolał inwestować w coś innego, co przyniesie większą kasę. Nawet jakbyś wziął kredyt specjalnie na wybudowanie tych mieszkań, to Ci się nie umywa, bo rata będzie większa niż to co zarobisz. Pomysł nierealny i zbyt pozytywnie przemyślany.
|
|