Co trzeba zrobić żeby móc wynajmować mieszkania? Planuje założenie strony internetowej na której zainteresowana osoba będzie wypełniać formularz opisując w nim to, co go interesuje. Następnie ja zajmuje się znalezieniem takiej oferty i przedstawiam ją osobie zainteresowanej. Biura nieruchomości biorą 100% miesięcznego czynszu za znalezienie chętnego na mieszkanie, ja chciałbym stanąć z drugiej strony i ułatwić znalezienie mieszkania tym, którzy nie mają siły i nerwów samemu się tym zajmować. Nie myślałbym o tym wcale gdyby nie to, że nie będę oczekiwał wygórowanej zapłaty. Planuje że może to być koło 20-30% miesięcznego czynszu.
Moje pytanie, jako młodego, nie znającego przepisów studenta jest takie: czy mogę na początku zabrać się za to omijają kwestie prawne? I jakie to kwestie w ogóle są. Reasumując chce świadczyć usługi pomocy wynajmu mieszkania.
Wiem jak to jest z mieszkaniem bo sam musiałem się tym zająć. Za pierwszym razem nie jest łatwo, dlatego w mojej opinii to dobry pomysł. A w waszej?
Reklamę zacznę na forum mojej uczelni, które również mam zamiar założyć. Nie myślę o tym, żeby robić to cały czas ale wykorzystać mieszkaniowy szał który jest przed rozpoczęciem roku.
Ma to dla mnie przyszłość bo jeśli wyjdzie to mogę stanąć tym razem po drugiej stronie i oferować pomoc zainteresowanym którzy chcą wynająć mieszkanie. Interesując się tematem zauważyłem że agencje nieruchomości wystawiając swoje oferty w internecie robią to w gorszy sposób i mniej profesjonalny sposób, niż ja, niedoświadczony mógłbym to zrobić.
jest jeszcze jedno: egzekwowanie zapłaty. Jaka umowa musiałaby łączyć mnie i osobę zainteresowaną?
Czekam na wszelkie pomocne sugestie, opinie, a w przypadku podobnego pomysłu osoby z Wrocławia na kontakt:
793 11 38 98 lub PRIV