|
WYNAJEM POKOI - JAK NAJLEPIEJ ? |
WYNAJEM POKOI - JAK NAJLEPIEJ ?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Nadarzyła mi się okazja kupna budynku wolnostojącego. Rozmawiałem z architektem i dałoby się wyodrębnić w tym budynku 5 pokoi typu kawalerka ok. 15 m2 każdy (fakt trochę mała powierzchnia, ale na tej powierzchni znalazła by się mała łazienka, mały aneks kuchenny i "pokój" z miejscem do spania, szafą itp.). Chciałbym brać ok. 450 - 550 zł za taki pokój + dodatkowo prąd i wodę. Albo brać (trochę ryzykowne) np. 800 zł miesięcznie i w tym byłyby już media (każdy z wynajmujących płaciłby mi 800 zł miesiecznie, a ja "ryzykowałbym" czy on nie zużyje mediów za więcej niż 200 - 300 zł miesięcznie. I mam pytanie - jak najlepiej zrobic i poprowadzić to od strony prawnej - czy kupić tę nieruchomosć i wynajmować ją jako prywatna osoba czy lepiej kupić ją na firmę i wynajmować jako firma. Nastawiałbym się raczej na osoby prywatne (im nie jest potrzebna faktura VAT), więc wystarczyło by jako osoba prywatna ? Czy będę musiał mieć na to kasę fiskalną, czy wystarczy tylko umowa wynajmu, podatek (nie wiem - ryczałtowy 8,5 % czy inny ?) do skarbówki i pod koniec roku zwykły PIT ? Jak to najlepiej zrobić ? Gdyby się udało znależć chętnych to taki budynek przynosiłby ok. 30.000 zł rocznie. I teraz jak jest z podatkiem od nieruchomości ? - teraz jest to budynek gospodarczy, a po remoncie byłby mieszkalny. Ile podatku rocznie za takie cos bym płacił od nieruchomości - jego wysokosć ustala gmina ? Jakieś rady ??
Zakladajac, ze nie bedzie to jedyne twoje zrodlo dochodu i myslac przyszlosciowo, polecam zakup budynku i wynajem przez dzialanosc gospodarcza.
Wprawdzie zarowno osobiscie jak i przez DG mozesz rozliczac sobie tak zwane koszty, jednak co konkretnie i na jakich zasadach w przypadku osobistego wynajmu - juz takie oczywiste nie jest. Sam spotkalem sie z wielom interpretacjami - kogo pytasz taka opinia. Przez dzialalnosc sprawa jest o tyle prostsza, ze niemal kazdy ksiegowy bedzie potrafil udzielic ci odpowiedzi - jedyne pytanie to czy dany wydatek to ulepszenie srodka trwalego (zwieksza wartosc/odpisy amortyzacyjne) czy po prostu koszt. Przy tego typu dzialanosci podatek to byc a nie byc. Ryczaltowo to ~2500zl rocznie - niezlaeznie od zysku. Z rozliczeniem kosztow, a przewiduje tutaj dosc spore skoro piszesz o architekcie i podziale na pokoje, nie zaplacisz ani gr. podatku przez kilka lat. To raz. Co do zmiany przeznaczenia budynku - tutaj nie mam pewnosci, ale podejrzewam, ze pozwolenie na budowe/remont i wycieczka na kolanach do lokalnej placowki faszystow i innych urzednikow z poprosba o przekwalifikowanie na cele mieszkaniowe moze byc konieczna. Musisz sie dokladnie upewnic jakie papiery sa wymagane - ogolnie nic przyjemnego - duzo zalatwiania i placenia za wszelkiego rodzaju projekty. To dwa. Ale jak mozesz kupic fajny budynek tak, zeby splacal ci kredyt z nawiazka to moim zdainem warto.
Powiem tak nie znam odpowiedzi na twoje pytania ale odpowiem Tobie tak:
Znajomy ma na przedmieściach dom a za nim wybudował coś takiego, 2 apartamenty duże pokoje na środku wanna z hydro-masażem plus 3 zwykłe pokoje. za apartament bierze 150 zł śmiech , za pokój 100 zł gdzie inni biorą 2x więcej Powiem tak na 365 dni może ma te 65 dni nie wykorzystanych naprawdę wysoki standard niska cena i goli kasę w sumie to z tego życje heh
Przeczytaj również posty podobne do tematu "WYNAJEM POKOI - JAK NAJLEPIEJ ?": - Dotacja UE - Wynajem pokoi - Sala bankietowa, wynajem pokoi - Wynajem pokoi w domu nad morzem - Artystyczne malowanie pokoi - ZAKUP PENSJONATU - 14 pokoi nad morzem
• Strona 1 z 1
|
|