Witam!
Szukałem trochę informacji o wynajmowaniu powierzchni w dużych centach handlowych, ale informacje były bardzo chaotyczne i dość już nieaktualne. Jeśli jakiś nowszy post przeoczyłem – przepraszam i proszę o jego wskazanie.
Jeśli ktokolwiek ma możliwość udzielenia odpowiedzi na moje pytania z góry dziękuję.
1. Jak wygląda polityka wynajmowania powierzchni sklepowych w centrach handlowych?
Chciałbym centra takie podzielić na dwie grupy (nie wiem czy słusznie). Pierwszą grupą są centra, które inwestor
buduje „dla siebie”, a część powierzchni wynajmuje, np. Auchan itp. Drugą grupą są centra budowane tylko i
wyłącznie, aby wynajmować całość swojej powierzchni, np. M1, Plaza (choć Plaza chyba jakoś z kinami Cienema
powiązana jest). Mam nadzieję, że podział rozumiecie. Nie wiem w ogóle, czy taki podział jest konieczny i czy
polityka wynajmu w obu przypadkach jakkolwiek się różni.
2. Czy „wejść” do centrum handlowego może osoba, która nie posiada sieci sklepów? Jak centra handlowe zapatrują się na osoby chcące wynająć powierzchnię, np. na restauracje (nie sieciową), kawiarenkę, czy biuro podróży?
3. Jak centra handlowe pozyskują małych przedsiębiorców, np. naprawa obuwia, komisy telefonów komórkowych, które zazwyczaj posiadają małe stoiska na środku ciągów komunikacyjnych?
4. Jaka jest cena za wynajem lokalu około 20-30 metrów kw? Lokalu usytuowanego w boksie, nie wolno stojącego na środku ciągów komunikacyjnych.
Jeśli macie jakiekolwiek doświadczenie związane z wynajmem powierzchni od centrów handlowych, chętnie posłucham. Jestem zainteresowany wynajęciem powierzchni i dlatego wszelkie uwagi i sugestie będą dla mnie niezwykle pomocne.
Pozdrawiam i z góry dziękuję wszystkim!