Witam wszystkich, może od razu przejdę do rzeczy, mieszkam w Katowicach, a więc dużym mieście.
Mam zamiar otworzyć firmę wynajmującą samochody dostawcze i osobowe. Wiem, że popyt na tego typu usługę jest, ponieważ znam pewną osobę, która zajmuje się tym. Jednak nie jest to jej jedyna działalność i nie wiem czy taki biznes można traktować jako "dorabianie" czy jako główne źródło utrzymania. Jedyne co wiem od tej znajomej osoby to :" wypożyczalnia ruszyła i klienci się mnożą".
Wypożyczałbym auto dostawcze o DMC do 3,5tony ładowności - na wszelakie potrzeby takie jak przeprowadzki, przewóz towarów do innych miast, przejazd za granicę po towar, itp.
Posiadam jedynie auto prywatne, jest to Renault Megane coupe z 96roku, więc małe auto, nie wiem czy znalazłby się klient na tego typu pojazd. Zastosowanie znalazłby pewnie jako zastępczy po wypadku, po kradzieży, lub również jako mały pojazd do przewożenia drobiazgów.
Większą uwagę przywiązuję jednak do dostawczego samochodu. Wypożyczenie z dojazdem do klienta, czyli dzwonisz, a ja przyjeżdżam i zostawiam samochód.
Intersuje mnie kwestia dotacji na ten cel lub innej formy zapomogi, kredyt na start czy inkubator.
Zapraszam do dyskusji i oczywiście krytyki pomysłu. Pozdrawiam