|
Wynajem samochodu do slubu |
Wynajem samochodu do slubu
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
moj pomysl to wynajmowanie samochodu na sluby i imprezy okolicznosciowe. zaczalbym od jednego samochodu w stylu lat elvisa presleya (chevrolet impala), stroj kierowcy na wzor elvisa, plus cala oprawa pamiatkowe zdjecia itp, kolejny samochod w stylu retro. sam bralem slub 2 lata temu i ciezko bylo mi wynajac samochod jaki mi sie marzyl, same oklepane lincolny i jaguary a i tego malo mimo ze miasto nie male. czy to ma szanse na powodzenie?
MOże sie myle ale takie cos to raczej nie biznes a bardziej sposob na utrzymanie takiego pojazdu.
Za sobote zainkasujesz 500zł i to by bylo na tyle. Owszem moze sie czasem udac zrobic 2 wesela w jeden dzien ale to raczej malo realne. Sa tez wesela w piatki. Ale mysle ze jesli srednia by wyszla 4x w miesiacu to i tak by bylo fajnie bo przeciez beda soboty w ktorych nie wyjedziesz wcale. Tak wiec 4x500 to 2000zl koszt zakupu auta to okolo 40 tys zl. Wiec zwrot inwestycji po (liczac z grubsza) 2 latach, nie jest żle ale wyzyc sie z tego nie da. Raczej jako dodatkowe pieniazki. A swoja droga to tyle mozna miec w wynajmu mieszkania (10 razy drozszego) MOze to faktycznie nie jest zly pomysl. NIe wiem jak jest z awaryjnościa takich pojazdow
bo myślisz że wesela są cały rok? Sezon trwa kilka miesięcy i tyle. Ale nawet dla utrzymania takiego samochodu i zwrotu chociaż po iluś tam latach pieniędzy zakupu samochodu to się opłaca.
wynajem lincolna albo jaguara w moim miescie to 1000zl plus kilometrowki jesli poza obrebem, wiec moze 500zl to troche za malo, zdaje sobie sprawe ze to pomysl ktory zarabia na siebie tylko pare razy w miesiacu i nie na okraglo w roku, nie licze na kokosy ale jakis tam pieniadz w miesiacu chyba bedzie
to sie zapytajcie w poblizu o wynajecie sali na wesele, wszystkie soboty zarezerwowane i to przez kilka miesiecy na przod wiec nie wydaje mi sie ze to tylko sezonowy biznes
Witam pomysł ciekawy zresztą sam myślę o czymś podobnym,tylko ja jestem bardziej sceptyczny co do ilości wesel ,które teoretycznie "obsłużę" i to w dużej mierze jeszcze mnie powstrzymuje przed podjęciem ostatecznej decyzji;ale jak napisali moi przedmówcy sezon nie trwa cały rok,a z drugiej strony jeżeli ma wpaść dodatkowy pieniądz to dlaczego nie i w końcu zakup takiego auta to nie tylko kaprys ,ale także a może i przede wszystkim inwestycja
ta inwestycja czesto wymaga doinwestowania (czeste usterki)
co do ceny 1000zl plus km to totalny szok. nie zdawalem sobie sprawy, ze to az tyle kosztuje. Ja jechalem do slubu "kadilakiem" cabrio i jesli dobrze pamietam to byl to koszt okolo 700zl a firma w ktorej bralismy to auto wcale nie byla tania.
witam bullett dokładnie jest tak jak piszesz,chyba,że jesteś pewien auta,ale to zawsze tylko auto i w każdej chwili coś może wyskoczyć,natomiast kwestia ceny nie chciałem się wypowiadać za pierwszym razem w tej kwestii,ale sądzę ,ze rynek ją sam zweryfikuje,chociaż kto wie może w przypadku tego Chevroleta będzie inaczej no i poza tym nie znamy miejsca planowanej działalności,może to W-wa?
pozdrawiam
weryfikuje to co napisalem. Tzn sprawdzielm ceny takich aut na allegro i ceny wynajmu caddiego we wroclawiu.
Zakup auta okolo 80 tys zl (jesli ma byc cabrio i rózowy i ciekawie wygladajacy, mozna kupic i za 40 ale jakies takie brzydkie) wynajecie auta to okolo 500zl za godzine a trzeba wziac co najmniej 3 godziny tak wiec 1500zl moje miasto to wroclaw
to niezłe ceny macie we Wrocławiu w Poznaniu jest znacznie taniej- Jaguary i Lincolny to standard 150/h,PRL w podobnej cenie,chociaż jak autko jest unikatowe to właściwie też sporo kosztuje
Ceny za wynajem np 500zł brutto nie uwzgledniaja-> kilometrow, dekoracji, szofera i ilości godzin.
Wynajmowałem auta w róznych miastach i ceny srednio wynosza 1000-2000zł za 4-8h z szoferem kwestia rodzaju auta i miasta. pzdr
czyli jeden wniosek zawsze jest jakiś haczyk
tak jak pisalem u mnie w miescie ceny wachaja sie w granicach 1000PLN za 4h. mysle ze jesli do pieknego rozowego ustrojonego chevroleta w cene dodam krotka pamiatkowa sesje fotograficzna, jakies pamiatkowe gadzety, szofera w stroju elvisa i muzyke z tamtych lat to na pewno znajda sie pary ktore widzialyby swoja podroz do oltarza w takim stylu, a reklama bedzie parokrotny przejazd przez miasto takim cudem i jakos sie rozniesie poczta pantoflowa plus moze strona internetowa. faktycznie rynek sam zweryfikuje cene. co do sezonowosci to raczej nie sadze zeby byly az takie przestoje w slubach, tak jak wspomniano wyzej ciezko jest znalezc sale na pare miesiecy na przod bo terminy zajete i tak juz jest od paru lat, raczej nagly kryzys nie grozi. kokosow moze nie bedzie ale dodatkowy pieniadz mysle ze tak. moze tez pewnego rodzaju realizacja pasji jesli ktos lubi takie samochody i tamte lata. fakt ze z naprawami moze byc gorzej bo to nie nowe samochody a o czesci bedzie ciezko. zreszta na poczatek jeden samochod, kto wie jesli sie wszystko bedzie dobrze rozwijac to mozna pokusic sie o zakup kolejnych samochodow w stylu innych epok. ale tez trzeba pomyslec o porzadnym miejscu na garazowanie. chodzilo mi o sam pomysl, myslalem ze odpowiedzi beda same w stylu "totalna pomylka klapa daj se na luz" ale jednak cos z tego moze byc.
Poza weselami mozna obslugiwac:
-studniowki -wieczory kawalerskie/panienskie -imprezy okolicznosciowe -jesli samochod jest luksusowy to oczywiscie przewozy Vipow -jesli samochod przyciaga wzrok to nada sie na eventy- czesto samochody wypozyczane sa np na cale dwa miesiace a to znaczy, ze jesli wypozyczysz na wakacje to teoretycznie zarobisz na caly rok -jesli chce miec cabrio to zastanow sie co jesli bedzie ulewa, sniezyca itp pzdr
Dokładnie tak jak napisał "farmhand"musisz być elastyczny(z samych wesel to trochę mało).
Myślę że pomysł nie jest głupi.Powodzenia
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Wynajem samochodu do slubu": - Wynajem aut do ślubu a podatek - Wynajem Camperów i samochodów do ślubu. - Wynajem auta do ślubu inaczej. - wynajem aut do slubu zwrot w skali roku 20-25% - Wynajem samochodu i rozliczenie
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|