Witam.
Wiecie, że staram się nie czekać na gotowe i szukać, ale w tym przypadku proszę o odpowiedź na dręczące mnie pytania. Wypełniam wniosek o dotację z PUP (w załączniku, gdyby ktoś chciał zerknąć). Moje pytania dotyczą konkretnych punktów wniosku i ewentualnej rozmowy z ludźmi oceniającym.
1. Nie mam adresu zameldowania (pobytu ani stałego, ani czasowego) czy to jakaś przeszkoda?
2.zamierzoną diałalność będę prowadził pod adresem.
Czy tu mogę wpisać adres magazynu narzędzi? Na razie przynajmniej nie zakładam biura :)
Zlecenie telefoniczne->magazyn->klient->magazyn.
3. Do dnia złożenia wniosku zostały podjęte przeze mnie nast. działania organizacyjne i inwestycyjne na rzecz planowanej działalności.
Napisać, że analiza rynku poprzez rozniesienie ulotek i sprawdzenie odzewu klientów (czy to nie zostanie odebrane, ze już tak pracowałem na czarno? Tak było, ale nie muszą o tym wiedzieć ;) ) Czy mogą poprosić o wzór ulotki?
Rozpoznanie wśród cen konkurencji.
4. Charakterystyka i rodzaj planowanej działalności.
Podać, że w zimie chcę sprzedawać znicze i jemiołę (w martwym okresie ogrodniczym).
5. Rozpoznanie rynku. konkurencja, dostawcy, odbiorcy
Moge podać Allegro, centra ogrodnicze, z którymi rozmawiałem? A sklepy, w których nie rozmawiałem z przedstawicielami jako potencjalnych odbiorców?
6. Listy intencyjne.
W moim odczuciu nikt nie podpisze listu intencyjnego z firmą, która jeszcze nie istnieje... Jak to rozwiązać?
7. Z tytułu planowanej działalności zamierzam zatrudnić ... pracowników
Ilu na początku zatrudnię czy ilu zatrudnię docelowo? Czy umowy zlecenie też się liczą?
8. Analiza finansowa
Mam wypisywać każde narzędzie, które potrzebuję? (jest ich około 30, przy czym wartość każdego nie przekracza 25 zł) Czy mogę wpisać "NARZĘDZIA DROBNE" ?
9. Przewidywany udział śodków wnioskodawny w koszcie uruchomienia DG.
Może być 0%? Skoro oficjalnie nie pracuję, to skąd mam mieć pieniądze? Albo mogę podac narzędzia, że mam- tylko jak je wycenić i czy mogę dać narzędzia?
10. Rodzaj planowanej działalności
F.H.U, P.H.U? Chyba F.H.U ?
-----------------------------------------------------------------------------------------
To by było na tyle jeśli chodzi o sam wniosek.
A teraz co innego:
Czy komisja może mnie zapytać dlaczego akurat TEN model sprzętu wybieram o powiedzieć, że inny jest tańszy? Dodam tylko , że w spisie nie będzie żadnych prezentów typu laptop, mp3 czy coś takiego ;)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Ok- to chyba wszystko- wiem, żę tego jeest masa, ale proszę o pomoc :)
Dziękuję z góry i pozdrawiam.