|
Wypłata akcji z GPW |
|
Strona główna forum
‹ GPW
‹ Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Witam, mam taki problem. Czekam na przelew pieniędzy i osoba która miała mi wpłacić te pieniądze wypłaciła je z akcji. Zleciła wypłate w poniedziałek. Proszę mi powiedzieć ile czasu czeka się na pieniądze z takich akcji. Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedź.
Mam nadzieję że dobrze zrozumiałem Twoje pytanie: Termin rozliczeń na akcjach to D+3. Czyli jesli ktoś sprzedał akcje w poniedziałek, to gotówkę będzie miał w czwartek. pozdrawiam Karol Szczepański ProLans Investments Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie mojego tematu. Bo jak narazie dzisjaj nie ma jeszcze pieniędzy na koncie, a są mi bardzo potrzebne. Czy może być tak że jutro ich też nie będzie? Czy istnieje taka możliwość? Wypłata została zlecona w poniedziałek. Proszę o odpowiedź.
Mam nadzieję że piszę wyraźnie: jeśli w poniedziałek akcje się sprzedały, to w czwartek po południu w ramach rozliczenia sesji pieniądze są gotowe do wypłaty. Wtedy można wypłacić w kasie lub klepnąć dyspozycję przelewu. Ok, jeśli zlecenie spieniężenia papierów wartościowych zostało złożone w poniedziałek to zostaną one przeliczone na gotówkę po kursie z dnia zlecenia - sprzedałem w pon. bo były w górze i zarabiam - czy po kursie z czwartku(wtorku, środy?)?, który to kurs już może być dla mnie niekorzystny?
Transakcje odbywają się na żywo. Czyli sprzedajesz w poniedziałek o 11:18, idzie po kursie z tej chwili. Po prostu jeśli chcesz wypłacić GOTÓWKĘ uzyskaną z tej sprzedaży to musisz poczekać aż wpłynie. Ale jeśli w poniedziałek sprzedałeś i chcesz od razu kupić inne akcje, to jest to możliwe także od razu. Za sprzedaż akcji uzyskujesz NALEŻNOŚCI które zamieniają się na pieniądz po 3 dniach, ale możesz także od razu wykorzystać należności do zakupu innego papieru. pozdrawiam Karol Szczepański ProLans Investments
a - no to git.
|
|