|
Wypożyczalnia dvd przez internet ! - strona 3 |
Wypożyczalnia dvd przez internet !
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Poszukaj na allegro. Czasami pojawiają się aukcje o sprzedaży wyposażenia wraz z filmami. Ceny zazwyczaj od 8 tyś w górę. 1 film z licencją na wypożyczanie chodzą od ok 120-130 zł a za nowości więcej. A że filmów powinieneś mieć co najmniej 200-300 i do tego najlepiej każdy w min 2 kopiach to policz ile to wynosi.
Witam,
Wciąż słyszę że wypożyczalnia DVD jest na wymarciu ale jak patrze na okoliczne małe wypożyczalnie to nie jest źle wciąż są tam klienci mam pytanie czy w tak dużym mieście jak Wrocławiu opłaca się otworzyć wypożyczalnie DVD i czy ktoś może posiada doświadczenie w tego typu biznesie?
Zwłaszcza teraz gdy jest VOD interes jest na granicy opłacalności.
Wiadomo że VOD jest ostrą konkurencją tylko trzeba zauważyć że jest tam drogo i dostęp też nie jest łatwy w ostateczności można rozwozić zamówione filmy w okolicznym osiedlu żeby nie było trzeba w kolko chodzić do wypożyczalni
Witam! Powiem na swoim przykładzie- korzystam z wypożyczalni sieci Video World średnio raz w miesiącu- lubię oglądać filmy w dobrej jakości na Blue Ray i na dużym ekranie. Dla mnie liczy się wygoda i przede wszystkim jakość- cena nie ma w tym wypadku decydującego znaczenia. A że do wypożyczalni wstępuję prosto z parkingu, gdzie parkuję auto przed pójściem na większe zakupy, to dostępność nie stanowi tu wielkiego problemu... Według mnie kluczowe elementy to: duży wybór, dostępność filmów, odpowiednio skalkulowana cena i dobry punkt. Jeśli odpowiednio połączysz te elementy- pomysł ma szansę.
Witam
moi rodzice mają od 15 lat wypożyczalnię DVD. Wczesniej wypożyczali kasety i w latach 90 powiem szczerze że był to świetny interes. Otworzyli kilka punktów w małych (!) miastach i świetnie na tym wyszli. Obecnie mają 3 punkty, z czego 2 na siebie zarabiają i powiem, że z niemałym zyskiem. Obrót jest duzy, ale firma jest bardzo na bieżąco z nowościami i to w kilku egzemplarzach. Wszystkie mają licencję na wypożyczanie. Koszt filmu z licencją to ok 150zł/sztukę, ale wytwórnie często wypuszczają tzw "rental" gdzie można kupić np. 2 lub 3 filmy po tańszej cenie, wszytskie z licencją. Oprócz tego mają do sprzedaży płyty CD, koncerty DVD , czyste CD, DVD, baterie i tym podobne. Wypożyczalnie są na wymarciu, wszytsko się dzieje przez piractwo, ale wciąż są ludzie którzy wolą wypożyczyć film za powiedzmy 7 zł na dobę ale w dobrej jakości i czują, że robią to legalnie. Płyty DVD ciężko skopiować, większośc z nich ma blokadę, którą ciężko ominąć. Oprócz tego na rynek weszły niedawno Blueray które cieszą się dużą popularnością. Pozdrawiam=]
Heh, to się nazywa Blu-Ray. I właśnie jak już to w to bym celował. DVD jest na wymarciu. Dobre filmy z przed roku czy dwóch spokojnie można kupić za ok. 20zł albo i mniej. Nowości po 50zł. Za to płytka Blu-Ray nowość kosztuje w sklepie jakieś 120zł. Ja wolałbym wydać nawet te 20zł za dobę wypożyczenia i obejrzeć film w FullHD. Dodatkowo dla takiego sklepu ważna jest lokalizacja, gdzieś gdzie ludzie przebywają codziennie, lub prawie codziennie. Na przykład gdzieś w mieście koło biurowców? Tacy ludzie przeważnie są na tyle zamożni, aby pozwolili sobie na wypożyczenia filmu po pracy, a następnego dnia bez problemu może go oddać.
A moim zdaniem wypożyczalnie to dobry pomysł ale np w supermarkecie typu tesco. Dużo ludzi przy okazji zakupów wezmie sobie dodatkowo jakiś film na wieczór. Dorzuc do tego xero, wypozyczanie projektora i jeszcze coś drobnego.
VOD mało istotne :)
są torrenty czy DW a tam za free mam wszystkie filmy :)
Dzięki za komentarze powiem że napewno jeśli myśleć o wypożyczalni to na pewno narazie DVD i powoli wprowadzać Blu-ray myśle tym lepsza jakość będzie się pojawiać tym lepiej dla mnie trudno na kompie uzyskać jakość blu-ray i taki film sciągnąć w takiej jakości w moim punkcie chciałbym też sprzedawać papierosy,gazety czy jakieś drobne słodycze czy cole zobaczymy co z tego wyjdzie narazie czeka mnie pisanie biznesplanu
to jest dobry pomysl, z tymi slodyczami, gazetami i papierosami, ludzie przy okazji wejscia po batonika moze cos wypozycza ;)
albo odwrotnie:)P
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Wypożyczalnia dvd przez internet ! - strona 3": - GRA PRZEZ INTERNET - Tv przez internet - 1zł.przez internet. - Firma przez internet - Odzież przez internet...
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
|
|