|
Wypożyczalnia maszyn budowlanych |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam! Niedawno na forum pojawił się tego typu pomysł. Mam pytanie czy ktoś próbował a może ma zamiar założyć tego typu działalność? Posiadam ok 80 ty. zł i chciałbym je rozsądnie zainweswtować! Pomysł z wypożyczalnią wydaje mi się dość dobry, tylko nie wiem od jakich maszyn najlepiej zacząć. Czy odrazu kupować sprzęt typu betoniarki, cyklinarki itp., czy może zacząć od mniejszych użądzen? [/code]
Cykliniarka to chyba zły pomysł, do cyklinowania trzeba mieć troche wprawy i żaden amator nie podejmie sie robienia tego samemu. Zreszta cykliniarze biorą 200-300 zł dniówką to nikt nie bedzie wypożyczał chyba że za 50 zł. Myśle że raczej nastaw sie na ogólne nardzedzia, ale bez szaleńst i podstawowych (wiertarkę chyba każdy ma).
A z ciekawości ile kosztowałby wynajm na 1 dzień betoniarki i jak z transportem ?
Koszt wynajmu betoniarki to 30zł za dzień. Myśle że nie jest to wygórowana cena, a jeśli chodzi o transport to jak sobie klient rzyczy.
Super dobra cena, bedzie szło, tylko te betoniarki to 220V czy 380V ? A jak rozwiązujesz problem czystości sprzetu ? Myśle ze młod udarowy, betoniatki, mini spawarki (migomat niepraktycznie sie transportuje i podłącza), wyżynarki, do tego przedłużacze koniecznie (sczególnie betoniarki itp). Jakieś nożyce do żywopłotu (chociaż tu nie wiem, ostatnio juz takie nożyce można za 100-200 zł kupić i są ok, sam sie zaopatrzyłem w takie cudo), i piły spalnowe.
Myślę że bobrze by było mieć taką i taką. Jedna tańsza druga droższa, co do innych sprzętów to muszę się jeszcze zorientować na rynku, które są najbardziej chodliwe.
posiadam w swoim gospodarstwie duza ilosc maszyn do obrobki drewna i metalu
czesto modernizuje park maszynkowy dokupuje kolejne potrzebne maszyny zauwazylem ze sa dwie grupy kupujacych 1 kupuje dobre czesto drogie rzeczy 2 grupa to osoby ktore czasami korzystaly z serwisow maszyn, w naszym kraju pojawily sie w sprzedazy tani sprzet typu wiertarka czy szlifierka osoby te czesto kupuja takie maszyny za 20-120zł wychodzac z zalozenia ze do wywiercenia 2 otworow czy malej modernizacji wystarcza nie wiem czy jest sens wypozyczania drobnych maszyn dlaczego?? poniewaz ceny sprzetu budowlanego sie zroznicowaly sa dostepne dla biednych czy bogatych polak to dziwny czlowiek jezeli moze zrobic cos sam i nie dac zarobic sąsiadowi to napewno to zrobi
Też myśle nad taka dxziałalnością ale jeżeli chodzi o sprzet to myśleę o wynajmowaniu zagęszczarek a zwłaszcza rusztowań ( w moim regionie sa 2 a na rusztowanie trzeba czekać canajmniej tydzień) gdybyś miał więcej kasy to radził ym wypozyczalnię agregatów tynkarskich i mixokretó w tych wypożyczalniach, w których się pytałem to na agregat trzeba czekac do stycznia a mixskorety są zajęta na cały 2008 rok !!!! ale musiał byś mieć więcej kasy bo koszt agregatu to ok. 16- 25 tyś (nowy) a mixsokret ok 40-45tyś (używany) za wynajem biorą 1tyś za agregat a za mixsokret 3tyś za miesiąc
jesli chosi o maszyny budowlane to najlepiej zainwestowac w zageszczarki róznej wielkosci, u nas facet kupił i wypozycza, pospisuje umowe z tym co pozycza i za dobe bierze do 200 zł jak na tydzien bierzesz to chyba 700zł chodi mi o zageszczarke 300kg. ma rowierz 100kg i 1000 kg ale to juz walec, od niego juz sporo bierze, posiada tez lawety 80zł za dobe; przyczepki 70 zł za dobe, brałem od niego kiedys zageszczarke i przyczepke na 7 godzin policzył mi 250 zł, spuzniłem sie pol godziny to dzwonił za mna zebym juz przyjezdrzał bo jest juz klient umowiony wlasniie na ta godzine i zebym przyjechał i wypozyczył mu juz do nastepnego dnia... wiec... pytałem sie dlaczego mam tyle placic jak 7 godzin ja miałem, powiedział ze niektórzy biora na 3 godziny i placa mu grosze za pozyczenie, teraz bierze za "robote", i lepiej wyjdzie bo w dobe pozyczy 2 klientom, i 500zl dniowka:D mieszkasz na wsi? jesli tak to mozesz tez kupic tzw HDS podczepiany pod ciągnik, rolnicy tez nieraz potzrbuja cos załadowac, cena np 70zł za dobe, taki hds kosztuje moze do 3000zł. agregaty prądotworcze, gumówki spalinowe--> biora firmy budowlane, moj szef trzyma juz z miesiac a cena rowniez z 50 zł.... ale jeszcze do tego kupic koparko-ładowarke, moze nie starczyło by ci kasy ale koszt tych wszystkich wypisanych maszyn wyniósłby do 40 tys, spróbowac, gdy zyski by sie juz uwidoczniły to kredyt wziązc ze 30 tys na 10 lat i kupiiic ta ładowarke zatrudnic operatora i dniówka kolo 500 zł.. gdyby chociaz w 70%całosci maszyny by "pracowały" non stop to miesiecznie na czysto wyszedłbys koło 10 tys zl.... ale sie rozpisałem :) Pozdro
to ze w miejscowosci X oraz Y oplaca sie prowadzic owy biznes nie znaszy ze tak samo bedzie w miejscowosci Z
mamy 16 województw ktore podzielone sa na powiaty mamy regiony potrzebujace takich usług ale i mamy regiony z nasyceniem takich urzadzen nie mozna mowic ze to ci sie napewno oplaci i tyle i tyle zarobisz chyba ze mieszkasz w tej samej miejscowosci ale jesli mieszkasz to dlaczego sie tym nie zajmujesz skoro to przynosci takie zyski moze pisze zawile ale sens chyba jest znany
ogrodni a wiesz ze chcialem sie tym zajac. pyatasz sie czemu nie zajmuje? bo nie mam funduszy, a jak chlopak mysli o tym i ma kase to niech sprobuje, dla mnie wydac min 2 tys na maszyne to sporo, a gdy sie ma taka kwote to mozna sprubowac, i obserwowac jakie jest zainteresowanie, jesli duze to stopmiowo mozna dokupywac maszyny, to nie jest zadne ryzyko bo gdyby nie szedł interes to mozna to sprzedac, i wzrot kosztow. a ze jest duzo takich usług to moza byc konkurecją, np nizsze ceny polecac. wszystko zalezy jak to bedzie prosperowac.. widze ze ty jestes zdania kto pierwszy to lepszy- ze jest duzo takich uslug to nie wypali?;>
Bardzo dobry pomysł, tylko należy zobaczyć czy jest zainteresowanie takimi sprawami i czy nie ma już konkurencji. U mnie w mieście 100 000 mieszkańców działają 2 takie wypożyczalnie i mają niesamowity ruch. Z tego co zauważyłem to najtrudniej jest wypożyczyć ( bo wciąż ktoś bierze ):
- zagęszczarki - narzędzia typu SDS ( młotki udarowe + wiertara ) - ale mam tu na myśli profesjonalne - betoniarki - rusztowania - spawarki typu mig-mag ( są teraz takie fajne małe z małą butlą, łatwe w transporcie ) - kosy spalinowe - spalinowe piły łańcuchowe - palniki do lutowania miedzi - zgrzewarki do PP U mnie w mieście Ci ludzie obok tego wypożyczają jeszcze przyczepki. Szczerze sam się nad tym zastanawiam, ale jeszcze trochę muszę posiedzieć "na zachodzie" żeby większy kapitał zebrać i póki co muszę robić to co robie :)
wlasnie sie mylisz kolego ,cykliniarka to bardzo dobry temat mam tescia stolarza owszem ma cykliniarke na sile a czesto ma cyklinowania w blokach czyli 220v na droga sobie nie pozwoli bo to wydatek rzedu 7000 zl wie zwsze wypozycza..........
co do rusztowan to cena jest 5 zl dzien od ramki warszawskie na wieksz skale i bardziej skomplikowane rusztowania musisz oferowac trnsport i montarz a co do montarzu musisz miec chyba uprawnienia to tyle..
witam
Od jakiegos czasu planuje otworzyc taki wlasnie interes.Mieszkam w duzym miescie i moge zainwestowac ok.90 000 zl.Przede wszystkim mysle o kupnie uzywanej koparki od 3 do 5 ton. Mysle o wynajmowaniu jej samej lub z operatorem(np. ja sam).Oprucz koparki planuje dokupic jakies maszyny:agregat tynkarski,pily spalinowe,zageszczarki,betoniarki.Moze ktos sie orietuje czy wypozyczac tylko firmom czy takze osoba prywatnym,jak wyglada sprawa vatu przy zakupie i wynajeciu sprzetu,czy mozna wypozyczac sprzet kupiony bez faktury,jaki rodzaj dzilalnosci nalezy zalozyc. Z gory dziekuje i pozdrawiam
|
|