|
Wypożyczalnia skuterów wodnych nad morzem. |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich.Mam zamiar otworzyć z kolegą wypożyczalnie skuterów wodnych nad morzem. Skutery mamy narazie 2 ale do wiosny mamy zamiar dokupić jeszcze 8 . Kupujemy je w Anglii bo tam są tańsze a . Czy są tu osoby które już coś takiego prowadziły lub mają zamiar i wiedzą co i jak gdzie i za ile tzn ile można brać za np 15min. jakie są opłaty z tym związane na jakiej zasadzie wypożyczać itp. no i podstawowe pytanie czy sądzicie że można na tym dobrze wyjść ?
cennik powinieneś znaleśc na googlach.Według mnie już teraz powinieneś interesować się miejscem pod działalność.Dobrym pomysłem zamiast jednego skutera kupić np. windserfuing ,czy np. quada może jakieś leżaki jeszcze itp. Biznes zapewne opłacalny,ale zależny od miejsca(bogaty kurort) oraz pogody.
W Bułgarii płaciłem ok 60zł za 15 minut
W Grecji ok 80 zł za 15 minut A że nad polskim morzem jest drożej niz np w grecji to śmiało możesz brac za 15 minut 100zł a i tak znajdziesz chetnych. Jest jesno ale!!!!!! W Polsce żeby na coś takiego wsiąść musisz posiadać uprawnienia motorowodne chyba drugiego stopnia. Kolega kupił skuter w zeszłym roku i nad jez solińskim złapała go jakas tam policja wodna. Sprawa skonczyła sie w sądzie z wyrokiem i duzą karą finansową. Wczesniej zadzwon do odpowiednich służb i zapytaj czy mozna taka wypożyczanie otworzyc.
ja widziałem taką wypożyczalnię nad zegrzem, wymagali tylko prawo jazdy :) koszt: 60zł - 15 min
Dziękuję za odpowiedzi. Gdzie można się dowiedzieć dokładnie jakie są te wymogi co do uprawnień ?Czy prawo jazdy wystarczy a może potrzebna jest karta pływacka ? Jestem jeszcze trochę zielony ale czasu trochę jest do rozpoczęcia sezonu wiec myślę że zdążę
Co do quada to tez to mamy w planach ale po sezonie letnim myślimy o jakichś skuterach śnieżnych i quadach ale to juz inna bajka. Hmmm a jak jest z jazdą takim quadem po plaży bo to by bylo tez fajne i chętnych pewnie dużo.Czy jest to dozwolone? Chyba trzeba by mieć ogrodzony kawałek plaży wiec to raczej odpada :(
Hmm to wszystko trzeba podpatrzyć u konkurencji.Wziąść młodszego brata i pobawić się w marudnego klienta, a jak bratu się coś stanie? a macie jakieś uprawnienia?.Co do quadów to sam nie wiem, ale może jest coś takiego jak administracja plażami .
Na quady zarejestrowane w kraju trzeba posiadać prawo jazdy, a niezarejestrowane nie trzeba uprawnień, lecz nie można poruszać się nimi po ulicach. Tylko po terenie prywatnym.
Ale możesz także pomyśleć o gokartach(na pedały). Jest to b.dobry biznes, a i popyt bardzo duży.
No tak można ale chcialbym juz od nowego sezonu ruszyć z kopyta ;)
To podzwoń po takich wypożyczalniach,napewno się czegoś dowiesz.
Witam, zabiorę głos w tej sprawie bo kiedyś się tym interesowałem, nosiłem się z zamiarem otwarcia nad morzem wypożyczalini skuterów, rowerów i leżaków. Sądze że jest to dobry pomysł na biznes ale niestety sezonowy i trochę ryzykowny. Jeśli jesteś tym zainteresowany musisz nawiązać współpracę z miejscowa gminą, zarządcą terenu , tam ustalisz warunki działania tego biznesu, z wypożyczaniem rowerów, leżaków itp problemów raczej być nie powinno ale skutery czy quady to już inna histroria, są to pojazdy mechaniczne, jeśli wypożyczanie odbywa się na terenie publicznym obowiązują cię pewne obligacje prawne, skuter wodnyjest traktowany jak jacht motorowy wobec czegonie wolno go udostępniać osobie posiadającej uprawnienia do jego prowadzenia czyli z patentem sternika motorowodnego lub wyżej, to samo quadów.Obserwując wypożyczających skutery daje się zauważyć że prawo tam jest nagminnie łamane, do nietrzeżwych użytkownikó włącznie.Można zrozumieć że są to drogie usługi,i chęć zysków przeważa nad rozsądkiem ale jeśli nastąpi wypadek to odpowiadasz jak dysposytor w firmie. Osobiście sądze że jest to dobry biznes, mimo że konkurencja jest już duża .
witam
na Virgin Islands moj znajomy bral za 40 min. 50$ skutery yamaha 1100 w Polsce temat troche drozszy
cześć pablo-bd7 mógłbyś podrzucić jakieś adresy gdzie można je tanio kupić, a swoją drogą pomysł dobry tylko faktycznie sezonowy,co do uprawnień to prawidłowo potencjalny klient musiałby mieć uprawnienia sternika motorowodnego są to podstawowe uprawnienia motorowodne w Polsce,jednakże z tego co słyszałem raczej nikt tego nie kontroluje pisze słyszałem ponieważ ja nie jeżdżę nad Bałtyk dla mnie to wyrzucone pieniądze,jak napisał ktoś wcześniej ceny w Bułgarii czy Grecji są niższe a klimat gwarantowany,ja jeżdżę na Ukrainę tam sezon trwa od maja do pażdziernika i ceny są przystępne chociaż z roku na rok coraz bardziej zbliżają sie do naszych
pozdrawiam intruder
Witam zgodzę się z przedmówcami,trzeba mieć kurs sternika żeby pływać takim sprzętem.
Natomiast aby obejść to wystarczy,że każdy wypożyczający podpisze odpowiednie oświadczenie np. "że ma papier młodszego sternika" ,szczegóły oświadczenia proponuję ustalić z prawnikiem. I odrazu zaznaczam,że nie jest to mój wymysł tylko tak się poprostu robi. Sam jakiś czas temu myślałem otworzyć wypożyczalnię w swoim regionie tylko,że nad jeziorem ale nie dostałem pozwolenia od wójta gminy na taką działalnosć. Teraz kupiłem apartament w Bułgarii w miejscowości Słoneczny Brzeg i planowałem wynajmować go na sezon ale po przeczytaniu tego postu pomysł powrócił aby otworzyć wypożyczalnię w Bułgarii. Jedyny problem to pogodzenie aktualnego biznesu,który prowadzę w Polsce a wyjazdem do Bułgarii na przynajmniej 4 miesiące. Chyba,że pomyślę o jakimś wspólniku:) Pomysł uwazam,że jest dobry i opłacalny jedyny problem jesli chodzi o Bałtyk to: krótki sezon i niepewna pogoda. Pozdrawiam
w chałupach w zeszłym roku płaciłem za 15 minut 100 zł. jest to mega drogo i jesli chcecie miec wziecie musicie zjechac z ceny gdyz zdoswiadczenia wiem ze duzo ludzi chcialo by posmigac tylko nie maja tyle kasy.
Myśle ze mogą byc problemy z tym obowiazkiem posiadania uprawnien na skuter wodny, łatwiej uruchomić wypożyczalnie skuterów lądowych +qady a i inwestycja mniejsza nawet przy zakupie sprzętu nowego (qady z homologacją czyli możliwością zarejestrowania i poruszania się po drogach publicznych bez kasku zaczynają się od 5500zł wystarczy na nie prawo jazdy kat B, skutery nowe o pojemnosci 50cm mozna kupic za 2500zl do prowadzenia takiego potrzebny kask, młodzież od 13 roku życia karta motorowerowa a dorośli od 18 roku nie muszą posiadać żadnych uprawnień)
ceny wypożyczenia nad polskim morzem w sezonie 2007 quad 60-120zł/h, skuter ok 25zł/h. Po sezonie mozna obsługiwać imprezy integracyjne firm ale tutaj raczej tylko qady.
|
|