|
Wypożyczalnia sprzętu budowlanego |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Mam dużo sprzętu budowlanego różnego rodzaju. Czy wypożyczalnia i przy tym sklep z elektronarzędziami byłby dobrym pomysłem??
zalezy czy to sprzet drogi w sensie zakupu dla firmy jak np kompresor srubowy z wydatkiem powietrza rzedu 20m3/min warty kolo 250.000 zl czy wiertarki,betoniarki etc
czy konkurencyjna firma istnieje czy duze miasto etc
Sprzęt naprawdę bardzo zróżnicowany, rusztowania, maszyny spalinowe, elektronarzędzia, betoniarki itd. Narazie prowadzę jeszcze firmę budowlaną i nie jestem do końca przekonany czy lepiej by było się przekwalifikować na wypożyczalnię + sklep z elektronarzędziami i maszynami budowlanymi(jakiej firmy też do końca nie wiadomo-może DeWALT) Lokal też mam.. Miasto ponad 40tyś mieszkańców.
Prowadzę oddział wypożyczalni sprzętu budowlanego. Uważam, że możesz próbować założyć "interes" lecz musisz nastawić się na ostrą konkurencję i bez zaplecza sprzętowego nie rokuję większego sukcesu (jeśli mówimy o dużych miastach wojewódzkich gdzie konkurencja jest ogromna) Inwestycja w dobrze prosperującą wypożyczalnię - na pograniczu 2 mln złotych bo rynek szybko zweryfikuje i wymusi dokupowanie sprzętu (minikoparki, miniładowarki etc)
A co do marki narzędzi. Nie można jednoznacznie stwierdzić. Wszystko zależy jakie układy masz z dostawcami i jak szybki i tani serwis mogą zapewnić. Ja używam narzędzi Makita, Bosch (elektronarzędzia), zagęszczający Bomag - świetna jakość mimo troszkę wyższej ceny. Minikoparki to GehlMax (USA) Terex (Niemcy) i Kubota (Japonia). Miniładowarki - Gehl (USA) bo świetna alternatywa dla Bobcat-a co do ceny i jakości (nie trzeba smarować sworzni). Co do innych narzędzi - dowolność bo jest tego trochę na rynku. No i najważniejsze - Przedstawiciel Handlowy 8 godzin na budowach. Powodzenia
|
|