|
Wyręczyciele |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam. Chciałem przedstawić swój kolejny pomysł z działu "nie mam za dużo kasy. ale jestem inteligentny, przebojowy i łatwo nawiązuje kontakty z ludźmi" :P Co myślicie o firmie ( ja + wspólnik) zajmującej sie wyręczaniem ludzi ze wszystkiego, mianowicie moglibyśmy dla i za klienta np. wyprowadzić psa, zrobić zakupy, załatwić bilet na premierę nowego spektaklu, zorganizować przyjęcie, znaleśc ciekawą oferte w nieruchomościach, az po znalezienie zielonego Ferrari itd itp... Co wy na to?? Nie słyszałem zeby w Polsce taka firma istaniała. Czekam na Wasze obiektywne ZA i PRZECIW :D
Taka firma aby funkcjonować musiała by być bardzo utożsamiana z potrzebą. Jest kilka sposobów szybciej przychodzących do głowy na załatwienie swojego tematu niż telefon do Was. Fajne byłoby skupienie się na jakimś fragmencie oferty np. wyprowadzanie psów lub robienie zakupów (obie rzeczy na konkretną godzinie ).
Ja myślałem o czymś podobnym, tzn w sumie miałem dwa pomysły - 1. robienie zakupów 2. wyprowadzenie psow
1. Chciałem to zrobić bardzo profesjonalnie. Dobra strona internetowa z systemem, gdzie klienci by się logowali, mogli by ustawić stałe zakupy, np. ze co sobote im przynosze 3 kg cukru, papier toaletowy i kalafior. I wymysliłem sobie nastepujace problemy: po pierwsze, przez co zrezygnowałem z tego - w flp w tvn24 mówili o dostarczaniu zakupów i okazało się, że markety dostarczają swój towar za darmo i do tego jest pełna oferta na ich stronie. Drugi problem - chyba trzeba by jakis nienajgorszy samochod - mieszkam w 10tys wsi, w sumie wszedzie jest blisko wiec tutaj wystarczył by maluch za 1,5 Kzł, ale nie wiem czy te 10tys ludzi by wystarczyło aby zapewnić jakiś zysk. I po trzecie nie wiedziałem jak pobierac opłaty - czy jako procent od wartosci dostarczanego towaru (ale moglbym sie zadzwigac i w maluchu nie zmiescic jakbym dostarczał 10 butelek 5l wody za 1,5) albo za kilogram własnie - ale wtedy jakby ktos chciał te wody to zal mu by było tyle kasy wydac, przez co tracił bym klientow, bo po pomidora to każdy sam sobie może iść. 2. Co psów - na WP kiedyś było '100 pomysłów na biznes' i tam własnie o tym pisali - twierdzili ze za godzine można wziąć 15-20 zł. Gdyby zlecać to uczniom miejscowego gimnazjum (jednoczesnie promujac sie jako ten ktory wspiera samodzielnosc uczniow itd) i dawać im 5 czy 6 zł za godzinę to koło dychy by można zarabiać na samym wyszukiwaniu klientow. Problemy: odpowiedzialnosc za psy (jakby jakiemus 15 latkowi pies uciekł) i odpowiedzialność za samych gimnazjalistów (w sumie to klienci chcieliby pod wieczor móc odpocząć, a w zimie jest ciemno - psów nie wyprowadzał bym za blok tylko gdzies do lasu, a tam nie zawsze jest bezpiecznie) Generalnie to z pomysłu nr 1 zrezygnowałem, nr 2 jest jednym z poważnie przeze mnie rozważanych, wydaje mi się, że można na tym zarobić.
hmmm co do pomysłu nr1 Jeżeli mieszkasz w 10 tys miejscowosci to zakladam ze żadnego hipermarketu który oferuje darmowe przywozenie zakupów nie ma wiec mógłbyś znaleść klientów, opłaty pobierałbyś od usługi, czyli dajmy na to 20 PLN za zrobienie zakupów, nie wiem dokładnie, nigdy sie nad tym głębiej nie zastanawiałem
mój pomysł polegał na tym, zeby sie nie ograniczac tylko tych dwóch rzeczy, bardziej chodziło mi o to zeby trafić do ludzi bogatych i zabieganych, Oferta nie miała by granic dzieki czemu po uzyskaniu pewnego poziomu renomy klient naganiał by klienta który byłby w stanie zapłacic naprawde duża kase za takie usługi, bo jak to mowia "czas to pieniądz" ;p
Tak by było, gdyby nie pewien fakt o którym zapomniałem wspomnieć - ta miejscowość leży w 1,2mln aglomeracji, 9 km od centrum 600tys miasta :)
Z psami może być różnie - nie zawsze pies z kimś obcym pójdzie , albo może być agresywny wobec innych zwierząt.Co do dostarczania towarów poszczególnym osobą pomysłem byłoby dostarczanie zakupów ludzią w domach spokojnej starości(choć nie zawsze mają na to pieniądze) czy jedzenia , gazety czy papierosów do miejsc pracy. W angili natomiast modne są firmy zajmujące się staniem w kolejkach - np w urzędach.
|
|