|
Wyrejestrowanie firmy, zamknięcie firmy, jak zamknąć firmę? - strona 3 |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Po jakim czasie najkrótszym, można zlikwidować firmę od jej założenia? czy są jakieś terminy np że od momentu założenia, firma powinna funkcionować tyle a tyle. Chodzi mi ofirmę jednoosobową, osoba którą ją założycła zatrudniona jest na etacie. Czy opłaca się założenie takiej firmy na jedno pewne zlecenie?
Po jakim czasie najkrótszym, można zlikwidować firmę od jej założenia? czy są jakieś terminy np że od momentu założenia, firma powinna funkcionować tyle a tyle. Chodzi mi ofirmę jednoosobową, osoba którą ją założycła zatrudniona jest na etacie. Czy opłaca się założenie takiej firmy na jedno pewne zlecenie?
Witam
Czy o chęci likwidacji i przeprowadzeniu remanentu końcowego muszę powiadomić naczelnika Urzędu Skarbowego na minimum 7 dni przed tym remanentem? Czy najpierw składam w Urzędzie Gminy wniosek o wykreślenie? Oni nadają datę wykreślenia, czy ja mam podać taką datę? No i czy ja muszę o tej dacie powiadomić Urząd Skarbowy? Jak to wszystko poukładać czasowo i w jakiej kolejności? Z góry dziękuję za info.
Jak wyrejestrowałam firme.Byłam na książe przychodu i rozchodu.Sprzedałam towar i wyposażenie oraz środki trwałe.Na druku EDG-1 wyrejestrowałam firme w urzędzie miasta.W tym samym dniu dokonałam wyrejestrowania Zus na druku ZWUA i w urzędzie skarbowym druk VAT-Z.Powiadomiłam Inspektora Sanitarnego o zamknięciu firmy w piśmie odręcznym.Po otrzymaniu z urzędu miasta decyzji o wyrejesteowaniu firmy udałam się z tym pismem do ZUS ,aby dokonać wyrejestrowania.Z internetu wydrukowałam druk do wyrejestrowania z GUS i wraz z oryginałem nadania numeru Regon wysłamam do GUS.Składając ostatni druk VAT-7 dopiełam informacje o : Inwentaryzacja towaru 0 , środki trwałe 0 , Wyposażenie 0 . Oraz dołączyłam ksera faktur ze sprzedaży wyposażenia firmy.To akurat mi podpowiedziały panie z urzędu skarbowego,aby nie być wzywanym do US .Jeżeli zostanie nam jakiś środek trwały lub coś z wyposażenia niestety trzeba oddac podatek.
Jestem ryczałtowcem i Vatovcem. Planuję zamknąć firmę, we wrześniu 2009 kupiłem laptopa, ponieważ jestem Vatovcem, więc
odliczyłem sobie vat za laptopa, w formularzu vat 7 odliczyłem go rubryce wyposażenie( bo jego wartość nie przekraczała 3000zł), od przychodu( podatek PIT) nic nie odliczałem, chciałbym, aby ten laptop przeszedł na mój prywatny użytek, co muszę zrobić żeby on przeszedł na mój prywatny użytek, ponieważ nie chce go uwzględniać w remamencie likwidacyjnym, czy jeśli przejdzie on na mój prywatny użytek, będę musiał zapłacić za niego vat, który sobie odliczyłem? Dzięki za pomoc. Aha jeszcze jedno: czy musze pisemnie powiadomić Naczelnika US o planowanym spisie z natury 7 dni przed likwidacją działalności?
witam!!!
mam taką sprawę: z dniem 30 września 2009 roku zamknęłam dg prowadzoną zasadach ogólnych. zgłosiłam ten stan rzeczy w urzędzie gminy i w zus. w urzędzie skarbowym pani powiedziała mi że nie muszę składać żadnych formularzy i że urząd dostanie z gminy powiadomienie o zaprzestaniu mojej działalności. problem mam w tym że nie zrobiłam żadnej inwentaryzacji przed dniem zamknięcia gdyż prowadziłam sklep z odzieżą używaną i z towaru jaki miałam nie zostało mi właściwie nic. kilka kilo resztek, a teraz kiedy przychodzi do rozliczenia pit to te kilka kilo gdzieś w spisie końcowym jest ale nie złożyłam żadnego zeznania wcześniej do us. czy to moje niedopatrzenie? i jakie konsekwencje mogę ponieść? proszę o pomoc
|
|