Witam wszystkich,
pracowalem jako przedstawiciel handlowy i prowadzilem dzialalnosc gospodarcza w latach 2001-2004. Po zakonczeniu tej pracy zostalem zatrudniony na etat, przez jakis czas skladalem deklaracje zerowe nie wyrejstrowujac dzialalnosci... W miedzy czasie zaczalem myslec nad nowa firma i zarejestrowalem w urzedzie miasta nowa spolke, ktorej jednak nie zglosilem w US ani nie nadano mi NIPu, jedynie zostala zarejestrowana w urzedzie. Czyli pracujac na etat mialem juz dwie firmy, ktore de facto nie istnialy: stara dzialalnosc, gdzie skladalem zerowe oswiadczenia i ta nowa spolka w fazie rejestrowania - jeszcze bez NIPu itp. W koncu wyrejestrowalem stara firme, aby nie skladac juz zeznan podatkowych zerowych i zostala ta nowa spolka w fazie rejestracji... i tak jest do tej pory, gdyz nie dogadalem sie ze wspolnikiem i pomysl zostal odlozony...
problem w tym, ze z pierwszej dzialalnosci zostal komputer, ktory byl srodkiem trwalym i odliczylem od niego VAT jakies 4 lata temu... Komputer ten zostal przeniesiony na ta druga spolke w momencie wyrejstrowywania tej pierwszej dzialalnosci... Ale tak naprawde ta druga spolka nie ma nawet NIPu i chcialbym ja teraz wyrejstrowac... Jak to rozwiazac, aby nie miec problemow z urzedem ? Komputer jest juz stary, stoi w domu i sie troche wyeksploatowal... Mozna go jakos zdjac ze stanu, czy zawsze musze oddac podatek? Jak to dziala ?
Kolejna sprawa to zakonczenie tamtego rozdzialu i wszystkich dzialalnosci z nim zwiazanych i rozpoczecie nowej dzialalnosci w marcu 2007 roku. Co zrobic, aby firma, ktora otworze nie miala zadnej historii, byla nowopowstalym przedsiebiorstwem i miala date rejestracji 1 marca 2007r. ? Bede chcial skorzystac z pozyczki dla nowopowstalych firm, bede rowniez korzystal z leasingu, chcialbym, aby to nad czym pracuje w tej chwili, w momencie otwarcia mialo czyste konto. Czy dobrze mysle? Dlatego chcialem wyrejstrowac totalnie to co mam teraz a nie korzystam... i zarejstrowac za 2 miesiace cos nowego.. Jak to jest z NIPem? Zawsze moja firma bedzie miala ten sam, ktory mam do tej pory? Co nalezy w tej chwili zrobic, aby w przyszlym roku moc korzystac z przywilejow firm nowopowstalych?
z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi, mam z tym problem i licze na pomoc osob, ktore sie na tym znaja... W urzedach ciezko jest sie czegos konkretnego dowiedziec.. poza tym, jak chyba kazdy, troche boje sie US i ewentualnych kontroli.. nic nie przeskrobalem, aczkolwiek wiadomo - znajda jakis numerek zly i bede mial problem...
pozdrawiam serdecznie,
Tomek