|
Wysokość składki ZUS zatrudnionego pracownika |
Wysokość składki ZUS zatrudnionego pracownika
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
Witam:) Chcę otworzyć własną DG - e-sklep z ciuchami własnego projektu. Wiem z tego forum, że sama będę musiała płacić składkę 260 zł. Chciałabym zatrudnić 1-2 krawcowe. Jak wygląda sprawa opłacania ZUSu za pracownika? Ile wynosi taka składka? Jeśli jest duża, to czy nie lepiej gdyby np. krawcowa zarejestrowała swoją własną DG i wtedy ja - nieformalnie - płaciłabym za nią niższą stawkę (260 zł)? Pozdrawiam:-)
Druga opcja jest bardziej opłacalna.
Tak też mi się zdawało, ale czy nie jest to bardziej "zagmatwane"? W końcu ta osoba staje się też automatycznie podatnikiem i dochodzi jeszcze oprócz ZUSu kwestia podatków. mf czy orientujesz się może jak to by wyglądało w przypadku zatrudnienia osoby, która nie ma własnej DG (tzn to o co wczesniej pytalam, ile wynosiłaby składka)? Z ciekawości pytam, chciałam porównać obie opcje:-) Pozdrawiam:-)
jeżeli zatrudniam pracownika na 1/4 etatu za 350 zł brutto to jakiej wysokości składki powinnam zapłacić?
Według standardowych wskaźników procentowych na poszczególne rodzaje ubezpieczeń z uwzględnieniem podziału na składki płacone przez płatnika i płacone przez pracownika. PS. Wskaźniki procentowe znajdziesz bez problemu w necie (zarówno na stronie www.zus.pl jak rónież praktycznie na każdym portalu poświęconym podatkom (vat.pl, wskaźniki.pl, gofin.pl, wieszjak.pl infor.pl itp... itd...)
każda składkę biorę procentowo? Nawet zdrowotną?
Witam a mam takie pytanko bo nie chce otwierać nowego tematu.Jak wygląda składka zus jeżeli pracowałem na pełen etat i otwarłem dopiero co działalność i po np 3-5 miesiącach straciłem prace tzn etat i czy należy mi się ta zniżka z zus dla ludzi zaczynających z DG ??
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Wysokość składki ZUS zatrudnionego pracownika": - Podatek od pracownika zatrudnionego na umowe zlecenie - Dotacja do pracownika zatrudnionego przez Urzad Pracy - Wysokość składki ZUS - Wysokość składki - Składki na ZUS, stawki ZUS, wysokość składek zus 2011
• Strona 1 z 1
|
|