Witam wszystkich!
Jaki ZUS będe płacił, jeśli Polska firma świadczy usługi w UE ?
Czy będą to normalne stawki?
Bo słyszałem, że ZUS żąda kwoty takiej, jaka obowiązuje w danym kraju!!!
Z góry dziękuje za odp. i pozdrawiam
|
Wysokość ZUS, a usługi w państwach UE |
Wysokość ZUS, a usługi w państwach UE
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich!
Jaki ZUS będe płacił, jeśli Polska firma świadczy usługi w UE ? Czy będą to normalne stawki? Bo słyszałem, że ZUS żąda kwoty takiej, jaka obowiązuje w danym kraju!!! Z góry dziękuje za odp. i pozdrawiam
Normalną, ubezpieczasz się w Polsce.
mam pytanie,czy może wiesz jakie formalności należy załatwić przy otwarciu działalności w polsce a pracując za granicą.Czy można mieć podwójne zameldowanie tz.w Polsce i w kraju UE,czy można prowadzić firme w polsce przebywając prawie cały czas w innym kraju.Gdzie mogę znależć coś na ten temat.
Rozumiem, że jesteś najemnikiem w firmie brytyjskiej, a działalność chcesz prowadzić w Polsce?
Osoba prowadząca samodzielną działalność w Polsce i jednocześnie zatrudniona w innym państwie unijnym objęta będzie jedynie ustawodawstwem państwa, w którym wykonuje pracę najemną. Nie będzie miało wówczas zastosowania polskie ustawodawstwo.
W przypadku pracy na etat w dowolnym kraju wspólnoty ma obowiązek wyrejestrować wszystkie składki odprowadzane do ZUS z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej. Jednak musi być spełniony warunek, który mówi, że nie występuje dodatkowe zatrudnienie w Polsce.
misiorowski ma rację. Można w ten sposób prowadzić własną działalność gospodarczą w Polsce i zatrudnić się na etat (bądź część etatu) w którymkolwiek z państw członkowskich UE. Jest to opłacalne gdyż wyrejestrowując się z polskiego ZUS-u oszczędzamy dokładnie 839 zł 02 gr (pełna składka ZUS od 01.04.2009). Składki ZUS odprowadza firma w której jesteśmy zatrudnieni np. w Niemczech.
Chciałbym w tym miejscu przedstawić ofertę skierowaną zarówno dla pracodawców jak i pracowników. REPREZENTUJĘ FIRMĘ, KTÓRA OD 1999 r. ZAJMUJE SIĘ OPTYMALIZACJĄ KOSZTÓW ZUS ( Optymalizacja polega na pewnym planowaniu kosztów biznesowych, które umożliwia maksymalnie korzystne rozliczenia przy wykorzystaniu legalnych sposobów). OBECNIE JESTEŚMY NAJWIĘKSZĄ FIRMĄ W POLSCE DZIAŁAJĄCĄ W TEJ BRANŻY. DOŚWIADCZENIE I PROFESJONALIZM TO CECHY, KTÓRE NAJBARDZIEJ DOCENIAJĄ NASI KLIENCI. NASZ SYSTEM ZOSTAŁ JUŻ W PEŁNI SPRAWDZONY PRZEZ DOTYCHCZASOWYCH KLIENTÓW - DLATEGO POZWALAM SOBIE WPROWADZIĆ NASZE ROZWIĄZANIE DO SZERSZEGO GREMIUM - INTERNAUTÓW. POŚWIADCZENIA LEGALNOŚCI NASZEGO ROZWIĄZANIA: - OPINIE ZUS - OPINIE NFZ - OPINIE RADCÓW PRAWNYCH - UREGULOWANIA PRAWNE ZASTRZEGAM NIE PODPISUJEMY SIĘ POD ŻADNYM SYSTEMEM PROWADZĄCYM DO POWSTANIA PIRAMIDY FINANSOWEJ - CZYTAJ ZATRUDNIENIE NA ETAT SPONSOROWANE PRZEZ FUNDUSZE INWESTYCYJNE. WYCHODZIMY Z ZAŁOŻENIA, ŻE INTERNET NIE JEST MIEJSCEM GDZIE MOŻNA ROZMAWIAĆ O SZCZEGÓŁACH TAKICH ROZWIĄZAŃ. OSOBY ZAINTERESOWANE ZAPRASZAMY DO KONTAKTU Z JEDNYM Z NASZYCH PRZEDSTAWICIELI. DYSPONUJEMY SIECIĄ AUTORYZOWANYCH AGENTÓW W CAŁEJ POLSCE, KTÓRZY NAJLEPIEJ PRZYBLIŻĄ PAŃSTWU TEMAT OPTYMALIZACJI KOSZTÓW ZUS. SPOTKANIE Z AGENTEM JEST BEZPŁATNE I NIEZOBOWIĄZUJĄCE. WSPOMNĘ TYLKO O NAJISTOTNIEJSZEJ KWESTII - OSZCZĘDNOŚCIACH I .ROZWIĄZANIE DLA PRZEDSIĘBIORCÓW: ZALEŻNIE OD FORMY OPODATKOWANIA DZIAŁALNOŚCI 1. ZASADY OGÓLNE ( KSIĄŻKA PRZYCHODÓW - ROZCHODÓW) OSZCZĘDNOŚĆ MIESIĘCZNA: 539,02 zł 2. RYCZAŁT OSZCZĘDNOŚĆ MIESIĘCZNA: 439,02 zł 3. KARTA PODATKOWA OSZCZĘDNOŚĆ MIESIĘCZNA: 209,02 zł II. ROZWIĄZANIE DLA OSÓB NA ETACIE: WIELKOŚĆ OSZCZĘDNOŚCI PO STRONIE PRACOWNIKA MA CHARAKTER INDYWIDUALNY - JEST ZALEŻNE OD WIELKOŚCI WYNAGRODZENIA. ZAPRASZAM DO KONTAKTU PRZEDSIĘBIORCÓW ORAZ OSOBY NA ETACIE. JAK I OSOBY ZAINTERESOWANE PODJĘCIEM WSPÓŁPRACY W CHARAKTERZE AUTORYZOWANEGO AGENTA NASZEJ FIRMY. Marcin Mateja Mail: marcinmateja87@o2.pl
a ja zrobiłem to samo , ale na Cyprze i mam w tym ubezpieczenie chorobowe i emeryturę 300ERO;
pod koniec ubiegłego miesiąca złożyłem wniosek o formularz A1, ezus.eu, tam jest o tym więcej
A dlaczego polscy politycy nie wprowadzą składki ZUS zależnej od dochodów przedsiębiorców, tak jak pracownicy płacą? Bo potężny lobbing bogatych przedsiębiorców, którzy płacili by nie te 800 złotych tylko po kilka tysięcy miesięcznie. Lepiej ograbiać te małe firmy w Polsce.
Na razie biznes jest na żonę, ale za dwa lata znowu będę mógł otworzyć biznes na kolejne dwa lata z obnizonym ZUSem. Ale jak 'będzie taka potrzeba, to założę w taki sposób jak proponujecie. Nie dość, ze są to wielkie oszczędności to jeszcze nabywamy pewne prawa do emerytury za granicą. A taka emerytura jest znacznie wyższa od jałmużny Zusowskiej.
no niestety, "usługi" ZUSu kosztują a z reguły się nie zwracają... przychylam się do sugestii manfredzia, że ZUS powinien być opłacany procentowo na podstawie dochodów.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|