Witam wszystkich!
Może od razu przejdę do rzeczy : Mam około 60 000 złociszy z możliwością powiększenia do 100 000 i plac w mieście z 8 000 mieszkańców.Mój pomysł to sklep wyspecjalizowany w sprzedaży łożysk i większości rzeczy związanych z tą dziedziną ,ewentualnie jeszcze jakiś wąsko sprecyzowany dział .
Może opis miejsca :
Miasto funkcjonuje jako największe w rejonie 20 km i gromadzi wokół siebie 40 000 ludzi rozrzuconych po okolicznych wsiach + 8000 mieszczuchów. Teren typowo rolniczy , brak większych zakładów produkcyjnych, jedynie drobne rzemiosło i kilka przetwórni.Jest to miasto powiatowe więc siłą rzeczy często odwiedzane przez interesantów różnych urzędów.
A teraz coś związane z działalnością :
Na tym terenie istniej 6- 8 sklepów rolniczych oferujących ograniczony asortyment - mają tylko to co jest bardzo popularne ,jeśli szuka się nietypowych rzeczy to już trzeba jechać 50 km do większego miasta żeby to kupić. W tych miastach są wyspecjalizowane sklepy z łożyskami i zauważyłem że nieżle się rozwijają Chcę nadmienić że takich nietypowych rzeczy jest coraz więcej ponieważ rolnicy kupują więcej zagranicznego sprzętu i mają problem z dobraniem odpowiednich części. Wiem to, bo sam jestem rolnikiem .
I coś na plus :)
Skoro nie ma takiego sklepu w okolicy to mogłoby coś takiego wypalić ,bo sprzedawałbym towar który nie da się zastąpić zamiennikiem i który jest dostępny średnio 20 km dalej. Na plus przemawia fakt, że około 50000 ludzi związanych jest z tym miastem.
No i jeszcze jeden plus-około 1/4 rolników zalicza się to tzw. bambrów czyli mają kasę!!!
I niestety obawy :
Czy taki sklep mógłby się rozwijać w związku z brakiem przemysłu? Jaki nakład inwestycyjny musiałbym ponieść na założenie i wyposażenie ? Jaki metraż potrzebny jest na taki sklep i przyboczny magazyn? W innych sklepach o tym profilu głownym odbiorcą jest przemysł- przynajmniej takie mam odczucie .
Co sądzicie o takim pomyśle?
Może coś doradzicie albo spostrzegliście coś co pominąłem ?
A może macie inny pomysł który można zastosować w takich realiach?
Każde rady mile widziane. :)
Pozdrawiam