|
wystawianie faktury VAT - czy konieczne ? |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Jezeli jestem Vatowcem, to czy musze wystawiać faktury VAT na wszystkie produkty którymi handluję i jakie sa negatywne aspekty nie wystawiania takowej faktury ?
Musisz, a negatywny aspekt to działanie niezgodnie z prawem.
tyle ze gdzies wyczytalem, ze osobom prywatnym nie ma obowiazku wystawiania faktury jezeli jej nie chcą.
jak nie wystawiasz faktury ,a dajesz paragon fiskalny to nie masz skutków negatywnych
fakturę wystawiasz jak ktoś jej porząda sklep osiedlowy ( jest na bank vatowcem ) nie wystawia kazdemu faktury np babci na chleb i pół kilo cebuli ale musi dac paragon nawet jak facet z firmy ( np ze szkoły podstawowej ) zakupi skrzynke wódki na rozpoczecie roku ( oczywiscie dla nauczycieli ) to tez moze ale nie musi zarządac faktury bo i tak nie zaksięguje ale jak zarzada fakturę do musisz mu dac to klient decyduje co mu jest potrzebne oczywiscie mozna zarządac faktury i na paczkę zapałek ale myslę ze sklep oszalałby z zachwytu gdyby wypisywał faktury na kazdy bochenek chleba czy piwo
a w jakich przypadkach trzeba miec kase fiskalną ?
kasa fiskalna nie jest nigdy konieczna
no moze oprócz 3 przypadków : - z ustawy ( sa branze w któych obligatoryjnie trzeba ja miec ) - na własne zadanie ( masz za duzo kasu a chcesz mieć fajna zabawke w sklepie jak nie ma klientów ) -po przekroczeniu pułapu obrotów w pozostałych przypadkach mozesz nie miec kasy
a ja myslalem, ze kazda firma sprzedajaca co kolwiek osoba prywatnym otwarta po 2005r (nie pamietam kiedy dokladnie weszla ta ustawa ale +/- rok).
no własnie. ja mam pytanie. Jezeli jestem VAT-owcem a klient prywatny nie chcę fatury tylko "kwitek" (sprzedaję towar wraz z montazem u klienta) to co mam mu wystawić? Może to być pragon wygenerowany ze strony http://www.szybkafaktura.pl ? Czy paragon może być wydrukowany tylko z kasy fiskalnej? Dodam, że nie posiadam kasy fiskalnej
|
|