|
Wystawka nowych skuterów itp. |
Wystawka nowych skuterów itp.
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam, mam możliwość ustawienia kilku sztuk skuterów itp - chińszczyzna w bardzo ruchliwym terenie w mieście lub na drodze również bardzo ruchliwej ... zastanawiam się czy to może się opłacić, nie żeby z tego wyżyć tylko poprostu zarobić. Czy ktoś ma jakieś kontakty ? I czy może ktoś się orientuje na jakiej zasadzie to działa ? Pozdrawiam
Trochę z innej beczki.
Jaka marża byłaby zadowalająca dla sprzedawcy skuterów? 10%, 20% a może 30%? Wiek ktoś jak to wygląda od środka przy takim sprzecie? Może ktoś handluje skuterami i przyzna się jaką prowizję od sprzedazy dostaje? Mówimy o tanich chińskich skuterach za ok. 2800 zł.
na uzywanych skuterach mialem od 40% do nawet 100% przewaznie 50-60% no ale to uzywki nie mam pojecia jak jest z nowymi. Znam 2 wlascicieli salonow z nowymi skuterami ale oni nie powiedza mi ile maja przebitki...
przedstawiciele handlowi w wiekszych hurtowniach to albo maja podstawe + 10% zysku lub 30% zysku moj wuja sprzedaje hurtowo blache ijego przedstawiciele maja 30% + 650zl podstawy wydaje mi sie, ze 10% to na pewno za malo jesli miala by to byc prowizja dla calego "salonu" wynajecie lokalu, oplacenie 2 pracownikow, prad, ubezpieczenie ochrona + zysk dla wlasciciela salonu to musial by sprzedac co naj mniej 55szt takich skuterow. Jednak sprzedaz 300skuterow/rok 25/mc to jest ilosc ktora mozna osiagnac a dodatkowo dojda zyski z akcesorii serwisowania wiec jak bym mial 20% od kazdego skutera moglbym sie brac za otwarcie takiego salonu;) chyba ze myslisz o zarobku dla samego pracownika ktorego postawisz w swoim lokalu to te 10% powinno w zupelnosci wystarczyc.
Chodzi mi nie o salon firmowy, handlujacy tylko tymi skuterami, ale o prowizję sprzedawcy, który prowadzi już działalność.
Na przykałd prowadzi sklep motoryzacyjny, salon zabawkarski, sprzedaje rowery, ma sklep ogrodniczy czy sklep RTV. W ogóle każdy, kto mógłby sprzedawać skutery i miałby na to trochę miejsca. Ewentualnie sprzedaje już skutery lub motocykle używane. Choćby kolega zet, który ma miejsce do postawienia skuterów. Jaka jest marża w takich wypadkach?
Spóźniłeś się o 2-3 lata z tym pomysłem, bo wtedy właściciele sklepów przy ruchliwych trasach zaczęli wiosną robić wystawki. Konkurencja jest spora, ale jak znajdziesz lokalizację, gdzie nie ma konkurencji, to możesz spróbować. Jeżeli masz już dobrze funkcjonujący sklep przy ruchliwej trasie, to jest jeszcze sens wejścia w skutery, ale jeśli ma to być nowootwarty sklep i na dodatek tylko ze skuterami, to raczej jest to nie najlepszy pomysł. Poza tym maj się już kończy, a więc niedługo 1 czerwca i zakończenia roku szkolnego. Dzieciaki są nagradzane skuterami i klient na skuter kilka dni po zakończeniu roku szkolnego niezbyt chyba często się trafi.
W sprawie marży, to zajrzyj na http://www.motobi.pl/pl/2,o_firmie.html. Wyślij zapytanie ofertowe. Odwiedź sprzedawców detalicznych i spytaj o ceny. Jeżeli porównasz ceny hurtowe u Białka i ceny detalistów, to obliczenie marży nie powinno Ci sprawić kłopotów.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|