Czy jeżeli firma prowadzi sprzedaż wysyłkową towarów (allegro oraz własny sklep internetowy) i sprzedając przedmioty, ustaliła dla nich taką samą cenę (identyczna cena w sklepie jak i przy wysyłce) i nie dolicza Klientowi opłaty za wysyłkę (firma pokrywa koszt wysyłki z własnej kieszeni), to jak się ma do tego przepis "faktury VAT, doliczanie VATu do wysyłki itp. Reasumując, w ciągu miesiąca sprzedaję 100 przedmiotów i realizuję 100 przesyłek poleconych. Cena za towar w sklepie wynosi 40 zł brutto (moja cena zakupu 15 zł netto - 18,30 zł brutto) i taka sama cena obowiązuje przy sprzedaży wysyłkowej (klient płaci 40 zł i nie dolicza kosztów wysyłki). Ja realizuję 100 przesyłek miesięcznie. Dostaję na konto 4.000 zł. Zarabiam w zaokrągleniu i uproszczeniu 2.170 zł. Wysyłam 100 paczek lub listów poleconych. Wydaję na wysyłki 700 zł (taki przykład). Odbieram fakturę zbiorczą VAT od poczty za cały miesiąc. I teraz pytanie (wiem, że głupie) co z ta fakturą- VAT jest zerowy (poczta jest zwolniona ustawowo z VAT). Czyli co ? w przypadku gdy ponoszę koszt
wysyłki (bo klient nie płaci za wysyłkę) to taką fakturę mogę wrzucić w koszty ? Nie chodzi mi tu o odliczanie VATu, bo poczta jest zwolniona i koło się zamyka, tylko chodzi mi, czy ja ponoszę jakiś koszt i muszę coś gdzieś płacić. Wiem,ze to głupie pytanie, ale potrzebuję "podpinki", która mówi, że nie muszę nic płacić bo ja nie uzyskuję przychodu za wysyłkę (klient płaci tylko za towar, więc na fakturze lub rachunku będzie tylko widoczna nazwa towaru który kupił i ile zapłacił).