|
Wytwórnia płyowa |
Wytwórnia płyowa
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Czy wytwórnia płytowa to dobry pomysł ??
zależy co chcesz wydawać;)
Pracowałem w tej branzy. Uwierz, nie masz szans wypłynąć, chyba że masz grube pieniądze, rzedu 200 000 zł
Do tych grubych pieniędzy dorzuć jeszcze jedno zero.
A najlepiej dwa. To, że płytę nagrać można za darmo na swoim sprzęcie to fakt. Z tym, że brzmi ona jak nagrana za darmo. Normalne tanie nagranie komercyjne i mastering to koszt minimum 50 tys. Powielenie i okładki minimum 20 tys. Koszt rekalmy ......dowolny (Za wszystko inne zapłacisz kartą.....) Za 200 tys to można było założyć wytwórnię disco polo w latach 90-tych. Teraz za tyle można nagrywać undergroundowy podwórkowy hip-hop. Klasa utworów taka sama, tylko zarobić można bylo lepiej na D-P. bo zarabioano na dyskotekach. A za H-H nikt nie zapłaci, chyba, ze za ścisłą czołówkę, która ma coś do powiedzenia i się sprzedaje, ale łapę nad nimi trzymają duże firmy fonograficzne. A czy Ty chcesz na tym zarobić, czy robiłbyś to z pasji, jako hobby?
Rafał74, zżarło mi jedno 0 ;)
Zresztą MusicGroup, teraz nie ma sensu zakładać wytwórni, bo i tak nic na tym nie zarobisz, bedziesz milion lat za konkurencją
Na wytwórnie mam około 4 mln,strudio mam.Mój znajomy jest właścicielem firmy Visual Media która tłoczy płyty,nadruki itp.Ja pracowałem w Shady Recoreds przez 4 lata wiem co i jak.
Stary, skoro pracowałes u Eminema (Shady records) to albo masz bujna wyobraxnie mówiąc o tym, bo zadajesz pytanie nie na miejscu 'Czy sie opłaca" pracując u Ema, powienieneś o tym wiedzieć, albo nie znasz polskiego rynku. Mówie odrazu w PL to sie nie opłaca
Nieznam polskiego rynku, przez 12 lat byłem w usa(detroit) i po tym czasie to niewiadomo jak wygląda rynek.
Jak masz 4 mln to przeznacz część na zbadanie rynku. Będziesz mógł podjąć decyzję, czy się opłaca jak dostaniesz syntetyczne wyniki badania.
Wg mnie nie: za mało na powazna firmę, a za dużo na nagrywanie podwórka. Jak ktoś zainwestuje taką kasę to chciałby przynajmniej 20% zwrotu rocznie, a z HH nie wyciągniesz tyle. W ogóle firma fonograficzna to ryzykowny biznes - kwestia szczęścia w trafieniu w przyszły hit. Szczęściu można pomóc marketingiem, ale tutaj jest problem - dużą kasę utopić łatwo, a sprzedaż 20 tys sztuk płyt w Polsce to chyba wielki sukces. Chyba, że trafiłbyś wschodzącą gwiazdę i sprzedałbyś ją na Zachód lub USA (piszesz, że masz kontakty w Stanach). Tylko co to jest milion dolarów na reklamę na Stany?
Shady Records (Record Company/Label) 151 Lafayette St., 6th Fl. New York, NY 10013 Phone 212-324-2410 Fax 212-324-2415
I chyba wszystko w temacie. Chyba, ze zakladales Shady razem z Emem, a poznales go w Detroit. PS: Ktos, kto ma 4 mln i siedzi w biznesie od kilku (co najmniej) lat, mial stycznosc z biznesem w USA i najwiekszymi gwiazdami, nie zadaje takich pytan na forum internetowym, no chyba, ze byl tam sprzataczem.
Witam.
Jestem członkiem niezależnego zespołu muzycznego. Szukamy oczywiście wydawcy ale wydanie płyty własnym sumptem też nie byłoby złym rozwiązaniem. Jakie czynności należy wykonać aby załozyć chociaż tak prawnie taka wytwórnię? Czy to cos kosztuje? Co zrobic aby nagraną płyte móc sprzedawać legalnie. Czekam na porady. Ewentualne linki do poradników mile widziane. Pozdrawiam.
a ja polecam film dokumentalny "Nakręceni". Film sprzed kilku lat ale tak bodajże do dziś wygląda półświatek wytwórni:)
Hmm... czy się opłaca. Tak - jeśli masz na swoim koncie ponad 10 000 000 zł.
Przypominam, że głównym celem wytwórnii jest promocja artysty i sprzedanie jak największej ilości płyt. Powiedzmy, że reklamujemy młodego artystę, którego nakład płyt wynosi 100 000 sztuk - na niego wytwórnia wyda około 8 504 572 zł. A więc policzmy, że wydajemy jednego artystę na miesiąc - potrzebujemy 102 054 86 zł + około 10 000 000 zł na budynek, maszyny, samochody handlowe. Moje zdanie: projekt zupełnie się nie zwróci. Dlaczego ? Bo Sony Music, Universal Music Group, Warner Music, EMI Group - nikt tych wytwórni nie przebije. Nie dość, że ich "kapitał zakładowy" wynosi ponad 100 000 000 000 $ to jeszcze mają filie na całym świecie. Biznes nieopłacalny, pomyślmy realnie.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Wytwórnia płyowa": - Wytwórnia - Wytwórnia muzyczna - Wytwórnia płyt - wytwórnia muzyczna - Wytwórnia muzyczna
• Strona 1 z 1
|
|