|
Wywrotka 25ton/ład.wynajem,usługi |
Wywrotka 25ton/ład.wynajem,usługi
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam,wiem ze temat transportu byl poruszany wiele razy,ale zazwyczaj chodzilo o transport lekki do 3,5tony,lub o tiry,pozatym wypowiedzi byly ogolnikowe i czesto powstawalo wiele sprzecznosci szczegolnie jesli chodzi o przepisy i pozwolenia. Nie pytam o cala droge uzyskania certyfikatu,koncesji,i wszelkich warunkow,gdyz jest mi to znane i wiem jaka droge trzeba przejsc do uzyskania licencji na przewoz.Prosze o rady glownie ludzi ktorzy maja lub mieli stycznosc z transportem a dokladnie chodzi o wywrotki 4-osiowe man lub mercedes.Kupujac taki woz za gotowke,jakies 250-300tys,za ta cene jest juz dosc dobry sprzet,majac prawo jazdy i przynajmniej na poczatku bedac kierowca,ale nie posiadajac zadnych kontaktow i ukladow w tej branzy-czy warto?Lokalizacja to woj.Mazowieckie,na poczatku moze byc ciezko ze znaleziem zlecen szczegolnie takich stalych np.przy budowie odcinka drogi lub duzego osiedla,ale somochod za gotowke to brak rat leasingowych,sam sobie jestes kierowca wiec koszty nie wysokie,i mozna sobie pozwolic na dlugie rozwijanie dzialalnosci i poszukiwanie zlecen,niz jesli ma sie na glowie co miesiac rate leasingowa,i jeszcze kierowce ktory oczywiscie odejdzie jak nie bedzie mial roboty.Co myslicie o tym czy warto sprobowac w tej dokladnie sytuacji jaka przedstawilem?Prosze o odpowiedzi i opinie,moze jakies rady jak znalezc duze zlecenia.Dziekuje i pozdrawiam.
To dość sezonowy interes. Jesli masz 300 tys w gotówce ,to można zrobić coś bardziej dochodowego. Transport ma ten plus, że zarabiasz na leasingowanym sprzecie i z tego spłacasz leasing. Bez stałej roboty przy dużej budowie nie pchałbym się w czteroosiówkę. A za gotówkę tym bardziej.
Jak masz 300 tys na koncie i prawko "D", to najpierw poszukaj dobrej roboty na czteroosiówkę. Kupić sprzet zawsze zdążysz. Ale przy jednej tak drogiej ciężarówce możesz mieć problemy w razie awarii. Chyba, że masz jeszcze w razie czego kilkanaście tys w rezerwie na dołożenie i kilkanaście na paliwo.
Mysle,ze kupno za gotowke wlasnie jest bezpieczniejsze,dlatego ze w razie naprawde bardzo malej ilosci zlecen samochod moge sprzedac i odzyskam duza czesc pieniedzy,bo tak jakmamy boom budowlano-drogowy,tak i jest duzy popyt na takie ciezarowki,wiem bo sprawdzam temat od jakiegos czasu,i ciezko znalezc dobrego mana lub mercedesa o napedzie 8*8,sa odrazu rozchwytywane te w dobrym stanie,biorac taki samochod w leasing musze co miesiac odpalic rate ok8-10tys zl.biorac na 3 lata i wplacajac 20% wartosci,wiec po co brac sobie na glowe taki kredyt i bulic odsetki majac gotowke?Po drugie jak zaczne od 1 samochodu za gotowke jezdzac samemu,i uda sie zlapac dobre zlecenia wtedy moge brac 2 samochod w leasing i przyjac kierowce.W przypadku leasingu nie wiem jak wyglada sprawa w razie rezygnacji z samochodu,ale napewno zabieraja samochod a kase juz wplacona w wiekszosci tracisz.Co do sezonowosci,to takie cienkie miesiace sa tylko 2-3 zimowe reszta roku jest ok,mamy takie zimy od kilku lat ze prace trwaja praktycznie caly rok,a co do stycznia i lutego to te miesiace sa prawie w kazdej branzy nieciekawe.Stawki w Wawie to jakies 80-100zl za godzine pracy takiej wywrotki,wiec mozna zarobic naprawde niezle pieniadze,w szczegolnosci jesli wlasnie nie jestes obciazony ratami i kosztami pracy kierowcy bo sam jezdzisz.
Witam,czy znajdzie sie ktos z branzy transportowej,chetny do komentarza?
Powodzenia.Wierz mi 80 do 100 zł za godzinę to wcale nie jest dużo.Pracę swoją też licz ponieważ da się ją wycenić.Konkurencja na rynku warszawskim jest naprawdę duża i ceny są na razie zdołowane.Ale kierunek obrałeś prawidłowy .Ustal sobie czas i kwotę którą możesz ewentualnie stracić.Jeśli nie stracisz będziesz działał.
Powodzenia
Wliczam w to moja prace,ale tak samo musial bym placic kierowcy,ktory do tego nie zawsze dba o sprzet i jest uczciwy.Lepiej tez wydaje mi sie kupic samochod za gotowke i dzialac na swoim niz tyrac u kogos jako kierowca za nie zawsze godne pieniadze,nie sadze tez abym umoczyl w tym cala kase,gdyz samocho kupiony za gotowke zawsze moge sprzedac oczywiscie napewno z jakas strata,ale wiekszosc kasy odzyskuje w razie niepowodzenia.Licze sie z konkurencja,ale nie ograniczam sie tylko do rejonu Wawy,chetnie wstawil bym samocho na jakis odcinek budowanej drogi,dla przykladu powiem ze firma ze szczecina poszukuje wywrotek do wstawienia na odcinek drogi expresowej szczecin-gorzow wlkp,budowa niedlugo rusza i termin realizacji to 2 lata,napewno w innych rejonach kraju tez mozna trafic na podobna okazje,wiec nie trzeba miec czasami mega ukladow i znajomosci.Jest ktos kto widzi w takim planie wiecej optymizmu,ewentualnie jakiejs ogromnej konkurencji nie bede stanowil wiec prosze o szczere rady i komentarze.
Witam.Gdzie sie podziali ludzie od transportu?Zapraszam do wymiany poglądów na temat wywrotki,nikomu pracy lub zlecen nie zabiore,obiecuje.
Ja myślę że jeśli posiadasz gotówkę ok 300000zł to moim zdaniem nie ma sensu pakować jej w samochód od razu. Moim zdaniem warto się zastanowić nad leasingiem, ale z jak najmniejszą wpłatą własną i możliwie największą opłatą wykupu. Taki zabieg pozwoli iż raty comiesięczne będą jak najmniejsze, i wtedy przekalkulujesz czy dobrze się wychodzi. Czemu tak polecam, ponieważ masz wystarczającą ilość gotówki aby spłacić leasing od razu a roczny koszt to ok 5% tylko po drugie jeśli okaże się że interes chwyci masz kapitał na drugi i następny... po trzecie niektóre firmy leasingowe same szukają klientów na samochody u nich brane przynajmniej na początku.
Jeśli interes okaże się nietrafny stracisz mniej więcej tyle samo jak gdybyś kupił za go za gotówkę i pźniej chciał sprzedać.
Wielkie dzieki allhill,w ten sposob nie myslalem o leasingu,bo szczerze mowiac nie sprawdzalem wielu ofert leasingowych dlatego ze posiadam gotowke,bardzo to mądre co napisales,z tym ze na bardzo mala wplate wlasna nie moge liczyc,gdyz jestem dopiero powstajaca firma i z tego co wiem 20% to minimum,ale sprawdze oferty roznych instytucji leasingowych.Powiezd jeszcze,co myslisz ogolnie o takim sposobie na interes,czy transport raczej jest Ci obcy?
Pomysł jest dobry, ja sam rozwijam moją działalność tylko że transport do 3,5t i też spłacam pierwsze auto. Do września powinienem spłacić. Jak zrobię "C" to pewnie kupię większe auto i już wiem co będę woził.
Rozumiem,ze jesli chodzi o wywrotki to raczej mi nie doradzisz jak sie wkrecic jak to mowia,bo zajmujesz sie raczej lekkim transportem.Najwiekszy problem w Polsce to uklady i ukladziki,i tego sie najbardziej obawiam na starcie ze nie bedzie roboty,a taka wywrotka to nie koszt zakupu taczki na budowe.
tak na początek to prawo jazdy kat D to na autobusy chyba, a na ciężarowe to C :D
co do osoby pytającej, niestety nie wiele mogę Ci pomóc w tym temacie, ale każdy kiedyś zaczynał i sobie poradził, zbyt pięknie było by gdy np: dostać książkę z adresami odbiorców, zleceniodawców itp itd często ludzie powtarzają że bogaci się ten kto ryzykuję lub ryzyko i odwaga = pieniądze :] zawsze ja kupisz tą wywrotkę czy co tam chcesz i Ci nie wyjdzie możesz ją sprzedać i kasa wróci
Dokladnie tez mialem to sprostowac,ale kat.D tez posiadam. Wlasnie tez tak mysle ze w razie czego wiele nie trace bo samochod sprzedam,w tym interesie jesli nie ma zlecen to i nie ma kosztow,bo jak samochod stoi to paliwa nie pali i sie nie zuzywa,w odroznieniu do innych interesow gdzie bulisz czynsz lub dzierzawe za jakis lokal i jak nie ma obrotow to lezysz.Dzieki za rady chlopaki,i prosze wiecej,a moze znajdzie sie tu ktos kto mial wywrotke lub pracowal na niej i ma jakies rady takie z zycia wziete.Pozdrawiam.
jak by nie było to wszystko trzeba zareklamować, zawsze musiał byś dać jakieś ogłoszenia w gazecie lub w inny sposób
druga sprawa przynajmniej mi się tak wydaje to sposób w jaki byś zarabiał, wiem że jedni dają ogłoszenia że np: wywiozą gruz lub ziemię itp albo nawiązać współpracę z jakąś firmą gdzie ma się stałe zlecenia np: na przewóz hmm węgla? :P co do cen i tym podobnych to nie wiem ale zamiast takiej np: wywrotki to np: skrzynię z plandeką i dyndać z przewozami krajowymi lub np: polska-niemcy , a przewozić można chociażby meble , sprzęt komputerowy itp itd tak na pierwszy rzut oka to wydaje się że na ten drugi sposób to nieco łatwiej znaleźć zlecenia, no ale w tym i tym wszystkim kierują znajomości , układy itp , jak już złapiesz jedno zlecenie to później będzie coraz łatwiej :)
Pozostane jednak przy tej wywrotce,majac licencje zawsze mozna zmienic samochod i sie przebranzowic.Co do reklamy to mam swiadomosc ze aby zaistniec to na poczatku jest niezbedna,napewno bede sie oglaszal w prasie,mysle tez o stronie internetowej pomimo,ze bedzie to na poczatku tylko jeden samochod,no i oczywiscie czeste objezdzanie firm budowlanych,rejonow budow drog i autostrad i pozostawianie swej oferty.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Wywrotka 25ton/ład.wynajem,usługi": - wywrotka - Wywrotka 3,5t - usługi wywrotką z hds - mała wywrotka - Transport : dostawczy do 3,5 t czy wywrotka
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|