|
Wzór "Lisaka" jest niezgodnyz prawem unijnym! |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Jak podała TV Biznes wrocławski sąd administracyjny orzekł, że Wzór Lisaka jest niezgodny z unijnym prawem. Podatnicy, których fiskus pozbawił prawa do odliczenia VAT-u od paliwa do samochodów, mają szansę na odzyskanie swoich pieniędzy. Normalizacja prawa się szykuje, powoli...
bardzo powoli...
Czy mi się dobrze wydaje, czy wzór lisaka od ostatnich zmian z sierpnia 2005 roku już nie obowiązuje? Teraz są zupełnie inne zasady, równie głupie, wg. których super luksusowy pickup daje możliwość odliczenia VATu od paliwa, a dwurzędowa T5 (samochód dostawczy, Volkswagen Transporter) już nie.
tak, ale wiesz dlaczego?
Tak.
Teraz część dostawcza samochodu musi stanowić więcej niż 50% auta, czyli musi być większa od osobowej, musi też być trwała przegroda (scianka działowa) pomiędzy obiema częściami. Pickupy to wyjątek ponieważ część dostawczą mają niejako poza kabiną - odkrytą. Przepis jest głupi, ale sprzedawcy pickupów się cieszą bo trochę napędził im sprzedaż na te bardzo mało popularne w Polsce samochody.
Trochę tego paliwa przez ostatnie 2 lata zużyłem ∞
A co z odliczeniem Vat'u od benzyny - w zeszłym roku zakupiłam pojazd z kratką, nie posiada on w dowodzie VAT-1, wiec Vat od benzyny nie był odliczany. Czy mogę ubiegać się o zwrot podatku? Czy o zwrot mogą ubiegać się tylko ci przedsiebiorcy, którzy przed 2004 roku posiadali takie pojazdy i dokonywali odliczeń?
|
|