Witam,
mam dość banalne pytanie ale zastanawia mnie od dłuższego czasu ...
od czego zależy to że danego dnia dana spółka zyskuje np.2 % albo traci 2% ?
Kto to liczy ? na jakiej podstawie ?
Z góry dziękuje za rozsądną odpowiedz.
|
Wzrosty i spadki na giełdzie |
Wzrosty i spadki na giełdzie
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Witam,
mam dość banalne pytanie ale zastanawia mnie od dłuższego czasu ... od czego zależy to że danego dnia dana spółka zyskuje np.2 % albo traci 2% ? Kto to liczy ? na jakiej podstawie ? Z góry dziękuje za rozsądną odpowiedz.
A to już zależy od przeciwstawnych zleceń kupna i sprzedaży. W uproszczeniu:
jeśli są np. zlecenia kupna po 20zł i po 19,95zł, inni dla odmiany wystawią zlecenia sprzedaży swoich akcji po 20zł i 20,05zł to kurs ustali się na poziomie 20zł. Po prostu wspólna cena kupna i sprzedaży. To czy jest +2% czy -2% wynika po prostu z pewnych różnic w stosunku do ceny zamknięcia sesji poprzedniej (poprzedniego dnia roboczego). Jeśli dominują kupujący akcje (niekoniecznie w liczbie inwestorów, raczej w wielkości kapitału), to kurs wzrasta bo stopniowo ludzie kupują akcje po coraz wyższych cenach. Do mojego przykładu: nie było już żadnego zlecenia sprzedaży po 20zł. Najbliższe zlecenie sprzedaży to 20,05zł. Jeśli ktoś wystawi zlecenie kupna po 20,05zł, to cena wzrośnie do 20,05zł. Jeśli kurs zamknięcia sesji poprzedniej wynosił 20zł, to dzięki transakcji po 20,05zł kurs akcji pokazuje + 2,5%. Nawet dokonana transakcja na 1 akcję może zmienić cenę i te procenty.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Wzrosty i spadki na giełdzie": - Wzrosty - Gra na giełdzie - Gra na Giełdzie - Miliarderzy na giełdzie - Jak zarabiam na giełdzie.
• Strona 1 z 1
|
|