|
Z zus na krus |
Z zus na krus
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Witam serdecznie, proszę państwa prowadzę działalność gospodarczą od czterech lat , cały czas płacę składkę ZUS . W tym roku zakupiłem 4 ha ziemi rolnej ,nie mam wykształcenia rolniczego ani też nie gospodarzyłem do tej pory. Mam wielką prośbę a mianowicie : chciałbym uzyskać informację czy jest możliwe w mojej sytuacji przejście na składkę KRUS , jeśli tak to proszę podpowiedzieć jak to zrobić , i jakie ewentualnie muszę jeszcze spełnić warunki. Z góry dziękuję i pozdrawiam R.P.
nie masz szans na KRUS takie jest prawo,gdybyś najpierw opłacał KRUS /2 lata/ to przy pewnych formach działalności mógłbyś w nim pozostać.Teraz propał
Dzień dobry, po przeczytaniu powyższych postów nadal nie znam odpowiedzi na to samo pytanie, które zadał Robert. Też chciałabym wiedziec ja jest naprawdę. Prowadzę działalnośc juz kilka lat i nie chcę z niej rezygnować, ale jednocześnie mam pieniądze do zainwestowania i chciałabym kupić ziemię pod sady i zalesienie. Teraz jestem na ZUS-ie. A jak moja sytuacja będzie wyglądała z chwilą zakupu ziemi? To ok 1,5 do 2h.
Akurat, gdybym mogła przejść z ZUS-u na KRUS, to nie płakałabym z tego powodu, a raczej zyskała na mniejszych składkach w worek bez dna. A ziemie bez względu na to czy bedę w ZUS-ie, czy bedę mogła przejść na KRU i tak nabędę. Bardzo prosze o konkretna odpowiedź, bez cytowania przepisów prawnych i bez krótkich odp. typu: "nie masz szans".
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|