|
Za kratki, areszt, konfiskata, odeslanie towaru w UK. |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
Witam. Chcialbym zajac sie exportem piwa puszkowego do UK i sprzedaza tegoz do hurtowni. Niestety ze wzgledu na wysoka akcyze, moje koszta przekraczaja cene za jaka moglbym to piwo sprzedac do hurtowni. Hurtownia za piwo niewiele zaplaci, tylko sprzedaz detaliczna przynioslaby jakikolwiek profit. Wyszedlbym stratny na kazdej puszcze, a nie o to chodzi przeciez. Zaplanowalem wiec, zeby przewozic piwo bez placenia cla, nielegalnie. Moje pytanie to: w wypadku gdy ciezarowka zostanie sprawdzona na Angielskiej granicy ( ja licze na to ze nie bedzie ) i okaze sie ze clo nie zostalo zaplacone, jakie konsekwencje ponosza transport i kierowca ? Czy transport jest cofniety z powrotem do Francji, czy jest konfiskowany, czy ciezarowka jest konfiskowana, czy kierowca moze byc aresztowany. Na transport zdecydowalbym sie tylko jezeli nie grozi to zadnymi konsekwencjami dla nikogo, tzn. ciezarowka bylaby po prostu cofnieta z powrotem. Dziekuje za wszystkie konstruktywne wypowiedzi na ten temat, a moralistow zachecam do zalozenia nowego tematu, jezeli chca wyrazic swoja opinie na forum.
ideałem byłobu gdyby złodziej samochodu musiał go tylko oddać
co najwyzej umyty a przemystnik zostałby cofniety z granicy przemycany ( nie zgłoszony do odprawy celnej )towar ulega przepadkowi samochód jako narzedzie przestępsatwa równiez przemytnik kierowca idzie siedzieć ale dotyczy to przemytu i nie zgłoszenia na granicy do oclenia jak nie ma cła bo nie ma to masz problem nikt cie nie zamknie chyba ze angole sie z unii wypisały acha ,to miał byc moralitet ,nie skorzystałem z załozenia nowego tematu moze mnie zamkna na granicy ?
Heh, dla nie poinformowanych. Clo w UK na piwo jest, niewazne czy towar jest z EU czy nie. Wynosi ono dla 5.5% alkoholowego piwa ponad 100%. Wraz z kosztami administracyjnymi ( REDS agents ) i VAT em, do piwa musisz doplacic prawie rowne 130% jego wartosci. W ta cene nie jest wliczona pomoc ksiegowego. Czyli piwo, kore kupilem w Polsce za 2zl, wraz z Angielskim VAT em i clem, kosztuje mnie 4.6 zl. Dane te sa wyliczone przez profesjonalnego ksiegowego, sprawdzone rowniez w kilku innych zrodlach. Prosilbym o pomoc kogos ze znajomoscia tematu. Dziekuje.
jesli okaze sie na granicy ze przewozone piwo jest bez cla, czyli jak sam to ujales 'nielegalnie przewozone' sprawa trafia odrazu do prokuratury, ciezarowka wraz z towarem przepada a kierowca, ktory to piwo probowal przewiezc idzie siedziec do czasu wyjasnienia sprawy, potem odbija sie to na tobie bo przeciez ty za to odpowiadasz i albo placisz wysoka grzywne albo jak cie nie stac idziesz siedziec.W UK jest jednak tak ze tam z grzywna nie przejdzie tak latwo jak u nas w Polsce.Kontrola graniczna w UK jest bardzo pedantyczna i szczegulowa jesli chodzi o transporty.Zalezy na jakiego celnika trafisz ale oczywiste jest ze sprawdza co masz na pace i kaza pokazac ci wszystkie papiery, jesli nie masz przepadles na dobre.Mozesz jednak sprobowac oclic polowe transportu a polowe na czarno, wtedy jest wieksze prawdopodobienstwo ze nie dojda bo tak odradzam, mozesz stracic zbyt wiele.
Art. 23 i 24 TWE
• Podstawą Wspólnoty jest unia celna, która rozciąga się na całą wymianę towarową i obejmuje zakaz ceł przywozowych i wywozowych między państwami członkowskimi oraz wszelkich opłat o skutku równoważnym, jak również przyjęcie wspólnej taryfy celnej z państwami trzecimi warto chociaz troche kumać baze
Jak komus sie chce poczytac, to moze sie zapoznac z podstawami systemu:
http://customs.hmrc.gov.uk/channelsPort ... _CL_000232
sie komus nie chce czytac to i tak sie moze zapoznac
http://www.polishemb-trade.co.uk/pl/clo.htm moze z tym ci sie pomyliło
Widzialem te strone wczesniej. Jako ze informacja ta uwzglednia tylko sprowadzanie na wlasne potrzeby, to powinienes zamiescic to w innym watku. Ja pisalem o exporcie i sprzedazy do hurtowni, a nie sprowadzaniu smiesznych ilosci dla samego siebie. Ale jak sie bardzo nudzisz, to coz, jedni robia kase, a drudzy siedza na internecie i ciezko walcza :-). Powodzenia.
bo po pierwsze własnie unia jest po to zeby nie było cła
to było głowna ideą unii a po drugie i tak jak twierdzisz nie jest to opłacalne ,wiec po co te gadki o ,,kasie "
Unia jest po to zeby nie bylo cla ?
HAhaha, dorosnij chlopcze i zrozum, ze to co ty bys chcial by bylo, a to co jest w rzeczywistosci, to dwie inne rzeczy. Ja mieszkam w UK od 15 lat i wiem czy clo na alkohol tu jest czy nie ma. Cecha mezczyzny jest to, ze potrafi zaakceptowac rzeczywistosc i swoja ocene opiera na faktach zamiast ciagle marzyc, a tobie tego brak. Do tego piszac, ze jestem smieszny, rozsmieszyles mnie i moich znajomych, ktorzy to teraz czytaja. Jestes pozalowania godnym, tzw "keyboard fighter" i nigdy nie powiedzialbys mi tego prosto w oczy. Wiec piszesz rzeczy, ktorych nie powiedzialbys komus w rzeczywistosci. Co do oplacalnosci to prowadze kilka innych biznesow, ten mialby byc tylko dodatkiem, wiec kasa jest byla i bedzie bez wzgledu na piwko, hehe. Kontenery z Singapuru to wielki wyczyn, zgodnie z twoim opisem musisz byc bardzo stary, ja jestem mlody i zdrowy, sam sobie zazdroszcze. Nastepnym razem zanim cos napiszesz, to sie zastanow, czy powiedzialbys tak samo do kogos w "realu", a efekt bedzie zupelnie inny, nie osmieszysz sie. Powodzenia na drodze ku dojrzalosci.
młody zdrowy sam sobie zazdrości ? to chyba nie ten portal? no dobra ale daj jakies zdjecie Mateusz ,moze przenies" to " do innego działu moze ,,towarzyskie "
Dziekuje za ostrzezenie, choc uwazam ze potraktowalem go naprawde delikatnie. W "realu" normalnie nie dyskutowalbym z takim typkiem, po prostu wymienilbym wycieraczke przed drzwiami. Musze sie przyznac, ze dla wlasnej zabawy dalem sie wciagnac w polemike. Dopiero zaczynam wchodzic na forum i nie zdawalem sobie sprawy, ze tutaj takze znajdzie sie znudzony dzieciak, ktory za kazda cene bedzie probowal udowodnic kazdemu, ze ma racje i mysli, ze jak tak zrobi, szczegolnie w dowcipny sposob, to zyska czyjs respekt i ludzie beda myslec, ze jest inteligentny, bo mu gryps wyszedl. Coz, moj blad, przepraszam. Choc prosilbym moderatora rowniez o to, ze jezeli zwraca uwage na wyzwiska, moglby rowniez oznaczac komentarze, ktore sa nie na temat oraz te ktore zawieraja nieprawdziwe informacje, co jest oczywiste w przypadku tego chlopaczka. Dziekuje.
kolo ,który chce robić ,,biznezy " polegajace jak sam pisze na oszustwie ,nie płaceniu cła
a nie wie nawet jakie rodzi to konsekwencje prawne sam sobą jest zachwycony bo jest piekny i młody powinien budzić zachwyt i podziw jak sie zdepilujesz to juz masz poczatki nowego biznesu
Btw. tutaj, w UK "pussy" to nie jest wyzwisko, mozna to slowo czesto uslyszec u starszych ludzi, ktorzy opisuja w ten sposob kocice. Rozumiem jednak, ze moderator bedac Polakiem, skojarzyl to w Polakom typowy sposob, zreszta slusznie. Bo ja kota nie mialem na mysli. To tak edukacyjnie raczej bylo. Korzystam z forum, wiec daje wiedze w zamian. Dziekuje.
|
|