na wstępie - ogólenie...
czy produkując i sprzedając (na niewielka skalę) zabawki - rekodzieło hand made obowiązuje mnie koniecznośc posadania certyfikatów (np CE) czy atestów, czy hand made rekodzieło to jakis inny i osobny dział i z etykietką "hand made" nie musze sie martwic atestami?
chciałabym zająć się produkcją zabawek i wyrobów dla dzieci z tkanin, wykonywanych recznie jako rękodzieło hand made przeze mnie (nie zawierających żadnych małych niebezpiecznych elementów możliwych do połknięcia czy zadławienia).
czy opisując produkty musze zastrzec,iz nie nadaja sie dla dzieci (poniewaz nie posiadaja certyfiktów CE, atestów itp) czy nie zastrzegając tego, a wspominając że moga służyć do dekoracji/ozdoby/jako produkt kolekcjonerski ale TAKŻE dla dzieci może ktoś (lub instytucja) nałozyc na mnie jakies konsekwencje prawne, kary grzywny itp?
czy moge takowe wystawiać np na allegro w dziale dla dzieci/zabawki (opisując że jest przeznaczony do dekoracji czy coś w tym stylu ale także do zabawy?
czy opisując/określając moje wyroby jako zabawki hand made czy pluszaki hand made, nie sa to juz zabawki tylko wyrób hand made? czy obowiązuja mnie przepisy i dyrektywy dotyczące konieczności uzyskania certyfikatów/atestów (dot zabawek dla dzieci)?
czy kocyki dla dzieci także sa objete koniecznościa uzyskania certyfikatów/atestów?
czego należy unikać i na co uważać przy wyrobie i sprzedaży zabawek hand made, aby nienaruszyc prawa, dyrektyw itp oraz uniknąć jakis kar grzywny?
gdzie i jak można a gdzie i jak nie mozna sprzedawac zabawek hand made? co mozna, co trzeba a czego nie wolno umieścic w opisie takiego wyrobu aby nie złamac prawa (np opis że "może także" lub "nie może" byc preznaczone dla dzieci z racji braku atestów/certyfikatów, opis wieku dla jakiego jest przeznaczona zabawka/produkt) ?
z góry bardzo dziekuje za jakakolwiek pomoc lub skierowanie mnie do odpowiedniej instytucji która pomoże mi w uzyskaniu informacji na ten temat!!!
pozdrawiam!