|
Zabytki klasy zero |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Witam jestem właścicielem zabytkowej kamienicy która wpisana jest do rejestru jako "zabytek klasy zero".Niestety stan tej kamienicy na dzień dzisiejszy jest fatalny i wymaga natychmiastowego remontu.Problem w tym ze moje fundusze nie starczą nawet na jego rozpoczęcie a co dopiero mówić o wykończeniu.Słyszałem jednak że UE przeznacza na takie zabytki ogromne pieniądze.Nie wiem jednak gdzie sie zgłosić ponieważ mało osób sie tym zajmuje.Druga sprawa to czy konieczny jest wkład własny jeśli tak to jaki %?
Wpisana do LPR?
Nie wiem o co chodzi z tym skrótem ale kamienica pochodzi z 17 wieku i jako przykład budownictwa mieszczańskiego wpisana została do rejestru zabytków woj. lubelskiego pod nr A/206 na mocy decyzji znak:KL.5-7/91/67 z dnia 14 lutego 1967 roku.
Lokalny Plan Rewitalizacji. Zawsze też możesz zadzwonić do konserwatora zabytków i pomęczyć go aby Ci powiedział czy są jakieś możliwości. Albo do MKiDN.
Ok a jeśli była by wpisana do LPR czy to rozwiązuje problem. Jeśli tak to gdzie sie z tym zgłosic oprócz konserwatora który nie ma o tym bladego pojęcia.
Jeżeli jest wpisane do LPR to do gminy.
W takim razie to u nich muszę sie ubiegać o dotacje ok wielkie dzięki będe informował co i jak
Powiedzą Ci jakie są możliwości.
Dzisiaj jadę do informacji UE i zobaczymy czy są w stanie mi jakoś pomóc.Dam znać co i jak 3maj kciuki;)
|
|