|
Zaczynam z giełdą prosze o rady . |
Zaczynam z giełdą prosze o rady .
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich uczestników forum . Mam na imię Piotrek i mam 17 lat jak każdy nastolatek potrzebuje kasy ! . Lecz wybrałem giełdę nie tylko dla kasy bo mnie to kręci , moja prośba do was jest taka abyście mi napisali od początku jak zacząć i od czego tak najprościej oraz na co uważać jak dokonywać zakupów na giełdzie w co inwestować nie chce na tym mieć dużego zarobku tylko abym miał na swoje wydatki oraz na korepetycje i na kino czy inne rzeczy . Nie mam zamiaru grać zawodowo lecz mam zamiar dużo temu poświecić bo mnie to ciekawi . Jeśli jest taka opcja to napiszcie np.za ile i kiedy kupić coś a potem kiedy oraz gdzie sprzedać aby zarobić naprawdę ! mnie to kręci i wiem z jest to super sprawa mam duży szacunek do osób grających na giełdzie i są dla mnie dużymi autorytetami , wiec wierze w was ze mi pomożecie pozdrawiam ! Piotrek . Z góry dziękuje .
Ja bym ci radził zainwestować gdy WIG 20 zejdzie poniżej 1600 pkt.(a tak raczej będzie). Zainwestuj ok.10 000zł i za jakiś rok albo 2 powinieneś mieć duży zysk(oczywiście jak kryzys zostanie opanowany :D)
Dzięki wielkie lecz mi chodzi o to abym najpierw dowiedział się jak założyć ten rachunek maklerski , gdzie mogę kupić akcje w internecie i w jaki sposób .
witam, musisz najpierw wybrac sobie biuro maklerskie i tam zakładasz rachunek inwestycyjny...
Skoro masz 17lat to juz w wieku 20 a nawet wczesniej mozesz zacząć osiagac zyski stosując tylko podstawowe narzedzia analizy technicznej, oczywiscie w kierunku zgodnym z trendem, o czym dowiesz sie póżniej studiując analizę techniczną
jednak na początek radziłbym wczytac sie w literature autorów motywacyjnych np. Roberta Kyosakiego - seria Bogaty Ojciec lub Napoleon Hil , Nikodem Marszałek, Kamil Cebulski I niech te postacie biznesu utkwiąw Twojej pamieci Pozniej mozesz zacząc czytać literature fachową związana z Analizą techniczną, lub fundamentalną, ale to zależy którą drogę wybierzesz
JA bym ci radziłzacząc od gry na rachunkahc wirtualnych takich jak http://www.gra.onet.pl czy "portfel" na http://www.bankier.pl.
Gra na giełdzie wymaga naprawde bardzo dużej wiedzy. Jeśli masz 17 lat, to radzę Ci zainwestowac pierwsze pieniądze w fachową literature na ten temat. Polecam "Inteligentny inwestor" Graham ' a. Jeśli interesuje cię szybki zysk przy bardzo dużym ryzyku polecam zacząć od "zawód inwestor giełdowy" Eldar ' a, "Kontrakty terminowe i opcje" Hull ' a "Analiza techniczna rynków terminowych" Murphy ' ego. Proponuję też poczytać coś o liczbach Fibonacciego, analizie fundamentalnej, psychologi tłumu, daytradingu, oraz o zarządzaniu ryzykiem. Dobrze byłoby żebys miał pojęcie też o makroekonomi. Generalnie rzecz biorąc, giełda to nie jest miejsce, gdzie można szybko zarobić wielkie pieniądze. Do zarabiania na giełdzie jest potrzbna szeroka wiedza w zakresie rynków kapitałowych oraz ekonomii. Jeśli zaczniesz studjowac giełde w wieku 17 lat i systematycznie analizować, ale podkreślam systematycznie, sytuacje na warszawskim parkiecie, oraz na parkietach światowych, to wrużę ci osiągnięcie sukcesu w wieku 25-30 lat. A jest o co powalczyć, wystarczy przejść się ulicą i zwróć uwagę, ilu ludzi w tym wieku ciężko pracuje na etacie, ledwo wiążac koniec z końcem. Jeśli chcesz związać swoją przyszłość z rynkiem kapitałowym to czeka cię bardzo ciężka praca. W tej branży wymagana jest perfekcyjna znajomośc języka angieskiego oraz znajomość rynku kapitałowego, której sie nie nauczysz na żadnych studjach. Najważniejsza jest praktyka!!! Do tego potrzebne są uwarunkowania psychiczne. Nie każdy może zostać inwestorem giełdowym, gdyż ten zawód wiąże się z ogromnym ciężarem psychicznym oraz z ogromnymi emocjami, a raczej z umiejetnością wyzbycia się pozytywnych, jak i negatywnych emocji. Wyobraź sobie sytuację w któej tracisz 10 000 PLN w ciągu 5 minut i pomyś jakie w tej chwili emocje tobą rządzą. Myślę że choć trochę zilustrowałem ci jak to jest :zarabiać na giełdzie" a raczej " nie stracić na giełdzie "
Mam 16 lat i swoją "przygodę" z giełdą i wogule z ekonomią zaczołem ok. 1rok temu. Pierwsze co powinieneś zrobić moim zdaniem to zacząć od internetowego inwestowania wirtualnymi pieniędzmi . Nauczysz się tam podstaw, a przede wszystkim będziesz mógł obcować z pięniędzmi nic natym nie tracąc. Oprócz tego żeby osiągnąć coś nawet w tej grze musisz wiedzieć co nie co o inwestowaniu więc polecam Ci zainwestować w siebie tzn. poczytać troszkę , a zobaczysz że się to przyda w późniejszym czasie.
Pozdrawiam :]
Ja tez zaczalem w tym wieku co Manow i tez zaczynalem od gierek internetowych. Potem zaczynalem inwestowac powoli i ostrroznie na gieldzie teraz w wieku 17 lat gram na powaznie z wykorzystaniem AT i podejmuje wieksze ryzyko. Przeczytaj jakas literature i inwestuj na wirtualne pieniadze. Pozdrawiam
Każdy kto zaczyna przygode z rynkiem kapitałowym powinien pamietac , że to "najcięższy sposób zarabiania łatwych pieniędzy":)Nie bez znaczenia jest również wiedza jakaposiadasz no i to na jakim rynku będziesz inwestował
pozdrawiam
Ja mam 15 lat i zacząłem się powaznie interesowac około 2 lata temu. Ja polecałbym ci zapisać na Warszawską Akademie Giełdową(WAG). Dostajesz lekcje przez internet i na końcu zdajesz egzamin. Polecam
a ja mam 11 lat od 4 lat gram na ostro, poprzednie 3 lata gralem wirtulanie, przeczytalem juz 30 ksiazek o inwestowaniu w akcje i napisalem tylko dwie.
mam nadzieje, ze na moje 18 urodziny dostane wreszcie od rodziców upragniony rower.
ja od 5 roku zycia chodze w garniturze i krawacie, w wieku 3 lat kupilem pierwszego mercedesa, ale co najwazniejesze...czytaj, czytaj czytaj lektury, odłoz kubusia puchatka i czerwonego kapturka i zajmij sie powazna lektura
a tak na serio...po jaki h... marnowac sobie dziecinstwo i interesowac sie gielda?
Marnowanie dziecinstwa? Wg, mnie to jest inwestycja, ktora przyda sie w pozniejszej przyszlosci. Na pewno lepiej jest analizowac spolki przed kompem, niz siedziec na lawce w parku i pic piwo..
zalezy kto co lubi:)
CZY INWESTOWANIE JEST TRUDNE? OD JAKIEGOŚ CZASU CZYTAM O GIEŁDZIE, INWESTOWANIU, AKCJACH ITD. KIEDYŚ W PRZYSZŁOŚCI CHCIAŁBYM SPRÓBOWAĆ ALE ILOŚĆ INFORMACJI KTÓRE MUSZE PRZYSWOIĆ MNIE PRZERAŻA. CZY FAKTYCZNIE JEST TO TAKIE CIĘŻKIE CZY MOŻE TYLKO TAK WYGLĄDA. CZY TRZEBA BYĆ "OBRYTYM" WE WSZYSTKICH SKRÓTÓW ,LITEREK I WYRAŻEŃ PRZED ROZPOCZĘCIEM INWESTOWANIA, CZY MOŻE ISTNIEJE JAKIEŚ BEZWZGLĘDNE MINIMUM A POZOSTAŁE POZNAĆ W TRAKCIE. ( CHYBA WIEM CO NAPISZECIE- ŻE IM WIĘCEJ SIE WIE ŁATWIEJ ZROZUMIEĆ CO SIE NA GIEŁDZIE DZIEJE :) ) . W TEJ CHWILI GRAM NA ONECIE, CZYTAM TO CO ZNAJDE W INTERNECIE, A W NIEDŁUGIEJ PRZYSZŁOŚCI PLANUJE NABYĆ KSIĄŻKI O INWESTOWANIU ( MURPHIEGO I INNE). DZIĘKI ZE POMOC.
SIARA
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Zaczynam z giełdą prosze o rady .": - Witam Prosze o rady !! - Proszę o rady dla początkujących - Biznes piekarnia. Prosze o rady - zakupy na telefon - prosze o rady - Witam i prosze o pomoc i rady:)
• Strona 1 z 1
|
|