Taka mała ankieta, bardzo prosze o Wasz udział.
1/Gdybyście mieli własny interes (firme usługi, handel) jaki zysk w skali roku by Was zadowolił?
2/jaki zysk byłby dla Was zadawalajacy z funduszu inwestycyjnego (też we skali roku)?
|
Zadawalający zysk w skali roku |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Taka mała ankieta, bardzo prosze o Wasz udział.
1/Gdybyście mieli własny interes (firme usługi, handel) jaki zysk w skali roku by Was zadowolił? 2/jaki zysk byłby dla Was zadawalajacy z funduszu inwestycyjnego (też we skali roku)?
Ja chciałbym oczywiście jak największy oczywiscie.
Z FI mogło by być pewne 100% w skali roku. hehe
100% w skali roku czy któryś z funduszy osiągnął taki zysk?
nie znam niestety historii obecnych w Polsce funduszy
A wiecie jakie zyski niektóre hedge funds osiągneły w ciągu pieciu lat?
FIVE-YEAR RETURN Tradewinds Russia Partners I Global emerging 1236.16% Firebird New Russia Global emerging 863.61% Ashmore Russian Debt Global emerging 785.29% Firebird Fund Global emerging 759.06%
Czyli najlepszy z najlepszych przez 5 lat 12sto krotnie pomnożył kapitał.
Pi razy oko dwa i pół raza rocznie, czyli 250%. Czyli z tysiąca dolarów rocznie robił dwa i pół. Czy 250% zysku na najbardziej ryzykownych operacjach rynkowych to duzo, to nie wiem. I jeszcze te prognozy, ze rynek hedge się niebawem załamie. Pewnie niektóre akcje wzrosły o wiele więcej przez taki okres. Niby dużo, ale jakie ryzyko :-)
ad1) Zależnie od włożonej kasy. Nie wiem jaki zysk, powiedzmy raczej o zwrocie z kapitału na poziomie 30% byłby ok. Rozkład nieliniowy w zależności od zainwestowanej sumy tzn większy zwrot dla mniejszych sum, mniejszy dla większych - dla miliona włożonej kasy 20% rocznie w zupełności by mnie zadowoliło. ad2) 3-4 razy więcej niż najwyższa lokata bankowa na rynku. Porównanie tych dwóch punktów nie do końca jest dobre, bo w pkt 1) mając firmę, to co zarobię, przejadam przynajmniej w części zakładając, że ta firma to moje jedyne źródło utrzymania, pkt 2) kojarzy się raczej z inwestowaniem nadwyżek. Dlatego ważne jest odniesienie do zainwestowanej kwoty, bo mając np 10.000 zł zwrot nawet 50% rocznie nie pozwoli mi przeżyć, natomiast zwrot 10% z miliona pozwoli mi skonsumować większą część nadwyżki, plus zostanie jeszcze coś jako faktyczna nadwyżka do dalszego zainwestowania.
|
|